Na hlavný obsah

Izraelskí vojaci dobyli kľúčovú pevnosť Hamasu v Gaze. Objavili množstvo zbraní a tunelov

Boje o pevnosť trvali desať hodín.

Pešia brigáda izraelskej armády po desiatich hodinách bojov dobyla pevnosť islamistického hnutia Hamas, známu ako Základňa 17. Nachádza v meste Džabalíja ležiacom na severe pásma Gazy. Armáda to oznámila na sociálnej sieti X, informuje denník Times of Israel.

Izraelskí vojaci bojovali nielen s príslušníkmi Hamasu, ale aj Islamského džihádu a ďalších zoskupení palestínskych militantov, a to nad zemou aj v podzemných priestoroch.

Počas bojov boli zabité desiatky teroristov, tvrdí armáda. Našlo sa aj množstvo zbraní a tunelových šácht, vrátane jednej, nachádzajúcej sa v blízkosti materskej školy, ktorá viedla k rozsiahlemu tunelovému systému.

Vojaci na základni tiež našli „dôležitý“ operatívny materiál Hamasu.

O prípadných obetiach bojov na izraelskej strane armáda bezprostredne neinformovala. K dobytiu základne sa nevyjadril ani samotný Hamas.

Izraelská armáda tiež oznámila, že v meste Gaze narazila v obytnej budove nachádzajúcej sa vedľa školy na továreň na výrobu dronov a sklad zbraní Hamasu. Na zverejnených záberoch je vidieť niekoľko bezpilotných lietadiel, ako aj vybavenie použité na ich výrobu a pokyny na výrobu výbušných zariadení. Vojaci na mieste našli aj niekoľko bômb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet