Na hlavný obsah

Jahel (3) a Nave (7) sa spolu s matkou a babkou môžu opäť vrátiť domov. Hamas prepustil ďalších rukojemníkov

Prepustenie predchádzalo mierne zdržanie.

Jahel (3) a Nave (7) sa spolu s matkou a babkou môžu opäť vrátiť domov. Hamas prepustil ďalších rukojemníkov
Žena drží transparent s fotkami ľudí, ktorých Hamas uniesol. Foto: TASR/AP

Ozbrojené krídlo palestínskeho hnutia Hamas v sobotu (25. 11.) odovzdalo zástupcom Červeného kríža v Pásme Gazy 13 izraelských rukojemníkov a štyroch unesených cudzincov, ktorých radikáli po útoku na Izrael sedem týždňov zadržiavali na palestínskom území.

Informoval o tom hovorca izraelských ozbrojených síl Daniel Hagari, podľa ktorého už sú všetci prepustení v Izraeli. Krátko potom Izrael podľa agentúry AFP oznámil prepustenie 39 palestínskych väzňov – žien a mladistvých.

Prvé správy hovorili o prepustení 20 rukojemníkov, nakoniec ich je iba 17, agentúra Reuters pôvodnú bilanciu opravila. Všetci prepustení cudzinci sú občania Thajska. Medzi Izraelčanmi ide znovu o ženy a deti, väčšinu z nich uniesli z kibucu Beeri. Osem donedávna zadržiavaných Izraelčanov sú deti či mladiství.

Izraelské médiá píšu, že na slobodu sa dostali napríklad trojročná Jahel a osemročná Nave, a to spoločne s matkou a babičkou. Domov mieria tiež súrodenci Noam a Alma Or, ktorý majú 17 a 13 rokov. Alebo dvanásťročná Noam Avigdori, ktorá sa vracia do Izraela spoločne s matkou.

Prvýkrát tiež prepustili rukojemníčku, ktorej sa ozbrojenci zmocnili 7. októbra na hudobnom festivale, ktorý sa uskutočnil neďaleko hraníc s Gazou.

Izrael nedodržiava dohodu, tvrdí Hamas

Rukojemníkov previezli pracovníci Červeného kríža cez prechod Rafah najprv do Egypta a potom do Izraela, kde si ich prevzali izraelskí vojaci a príslušníci bezpečnostnej služby Šin Bet. Tí ich sprevádzajú do nemocníc, kde na nich čakajú ich príbuzní.

Prepustenie druhej skupiny rukojemníkov bolo dramatickejšie ako prepustenie prvej skupiny v piatok (24. 11.). Brigády Kásam, ozbrojené krídlo Hamasu, totiž na poslednú chvíľu oznámili, že sa plánovaného prepustenia zdržia.

Zástupcovia Hamasu potom hovorili o údajnom nedodržiavaní štvordňového pokoja zbraní zo strany Izraela. Konkrétne spomínali napríklad problémy s doručovaním humanitárnej pomoci na sever Pásma Gazy alebo zmeny v zoznamoch prepúšťaných palestínskych väzňov.

Spoločnú reč potom obom stranám pomáhali nájsť zástupcovia Egypta a Kataru, ktorí fungujú ako prostredníci pri rokovaniach medzi Izraelom a Hamasom.

Dočasné prímerie medzi Izraelom a Hamasom platí od piatka. Jeho súčasťou je aj prepustenie spolu 50 rukojemníkov unesených Hamasom pri útoku na Izrael 7. októbra a 150 Palestínčanov väznených v Izraeli.

Pri útoku Hamasu zahynulo zhruba 1 200 ľudí, Izrael potom v reakcii naň vtrhol do Pásma Gazy, kde žije asi 2,3 milióna Palestínčanov. Odveta si doteraz vyžiadala životy zhruba 15-tisíc ľudí vrátane niekoľkých tisíc detí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet