Na hlavný obsah

Hamas chce odložiť prepustenie rukojemníkov. Izrael údajne porušuje dohody

Palestínske hnutie žiada Izrael o humanitárnu pomoc.

Hamas chce odložiť prepustenie rukojemníkov. Izrael údajne porušuje dohody
Izraelčania čakajú na prepustenie ďalšej skupiny rukojemníkov. Foto: TASR/AP

Ozbrojené krídlo palestínskeho hnutia Hamas chce odložiť sobotňajšie (25. 11.) prepustenie skupiny rukojemníkov zajatých pri októbrovom útoku na južný Izrael. Žiada, aby Izrael dovolil vyslanie väčšieho množstva humanitárnej pomoci na sever Pásma Gazy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na zdroje z Hamasu, však už rukojemníkov v Pásme Gazy preberajú pracovníci Červeného kríža.

Okolo odovzdania rukojemníkov v Pásme Gazy panujú nejasnosti. Jeho postup sa však preukázateľne zdržiava. Podľa pôvodného časového plánu malo hnutie Hamas zajatcov oslobodiť okolo 15.00 h (16.00 h SEČ).

Brigády Kásam, ktoré sú ozbrojeným krídlom Hamasu, na sieti Telegram uviedli, že zdržanie má na svedomí Izrael, ktorý údajne nedodržiava podmienky dohody o pokoji zbraní.

Izrael poprel porušenie dohody

Vysoký predstaviteľ Hamasu stanici BBC potvrdil, že odklad pri prepustení rukojemníkov súvisí s tým, že Izrael údajne porušil niektoré časti dohody o prímerí.

Konkrétne vymenoval nedostatočnú humanitárnu pomoc v severnej časti Pásma Gaza alebo to, že Izrael vraj na poslednú chvíľu zmenil zoznam palestínskych väzňov, ktorí sa majú dostať na slobodu. Zdroje z izraelskej vlády podľa BBC porušenie dohody popreli.

Agentúra AFP, naopak, s odvolaním sa na svoje zdroje v Hamase napísala, že rukojemníkov si už v Pásme Gazy preberajú pracovníci Medzinárodného výboru Červeného kríža. Izraelské úrady to zatiaľ nepotvrdili. O tom, že prepúšťanie rukojemníkov sa začalo, pôvodne informovala aj stanica CNN.

V piatok (24. 11.) sa dostala na slobodu prvá skupina 24 rukojemníkov. Medzi nimi bolo 13 izraelských žien a detí, desať Thajčanov a jeden občan Filipín.

Podľa dohody o dočasnom štvordňovom prímerí, ktoré začalo platiť v piatok, má Hamas oslobodiť spolu 50 rukojemníkov výmenou za prepustenie 150 Palestínčanov z izraelských väzníc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet