Na hlavný obsah

Ministerka Saková odmietla zvyšovanie cien plynu, štát čoskoro predstaví plošnú pomoc

Ceny môžu narásť o 94 percent.

Ministerka Saková odmietla zvyšovanie cien plynu, štát čoskoro predstaví plošnú pomoc
Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Pomoc pre domácnosti v súvislosti s vyššími cenami za plyn v budúcom roku bude plošná. Potvrdila to ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD). Podľa odborníkov na energetiku by adresná pomoc bola spravodlivejšia a pre štátny rozpočet aj efektívnejšia.

Na základe rozhodnutia regulačného úradu hrozí domácnostiam, ktoré odoberajú plyn od SPP, nárast cien v budúcom roku o približne 94 percent. „K žiadnemu zvýšeniu cien plynu na budúci rok určite nepríde,“ poprela Saková.

Ministerstvo hospodárstva mieni udržať ceny na tohtoročnej úrovni, aby domácnosti neplatili nič navyše. Rozhodnutie regulačného úradu o nových cenách tak aj tento raz prebije krízovou reguláciou štát.

Cenám plynu sa v reportáži pre reláciu Správy RTVS venoval redaktor Radoslav Šebo:

„Adresnosť je lepší spôsob vyplácania pomoci ako plošná pomoc všetkým,“ povedal analytik portálu energiaprevas.sk Jozef Badida. „Ak niekto spotreboval viac, nešetrí, bude dokonca odmenený za plytvanie energiou. Oproti niekomu, kto šetrí a spotreboval menej energie,“ dodal.

Adresnú pomoc pre domácnosti by štát ani nedokázal zabezpečiť, myslí si ďalší energetický analytik. Základným predpokladom pre adresnosť je totiž definícia energetickej chudoby a takúto definíciu na Slovensku ešte stále nemáme.

„Hoci sa už dlho hovorí o téme energetickej chudoby o postavení adresného mechanizmu pomoci, stále nie sú pripravené nástroje, aby štát vedel cielenejšie takúto pomoc poskytnúť,“ ozrejmil analytik energie-portal.sk Radovan Potočár.

„Tento istý problém sme tu mali pred rokom, kedy vláda povedala, že nemáme dáta. Tak prešlo dvanásť mesiacov, treba sa pýtať administratívy, čo dvanásť mesiacov robili, s čím prišli a aké sú teda výsledky,“ uviedol Badida.

Náklady na pomoc nevyčíslili

Podľa Potočára štát počas tohto roka zatiaľ vyplatil dodávateľom kompenzácie v objeme viac ako 800 miliónov eur. Očakáva sa však, že pre vyššiu spotrebu plynu v tomto zimnom období, suma presiahne jednu miliardu.

Rezort financií zatiaľ náklady na energetickú pomoc pre rok 2024 vyčíslené nemá, keďže regulátor ešte nevydal cenové rozhodnutia pre všetkých dodávateľov.

„Je to v závislosti od toho, aká bude regulácia ÚRSO. Od toho bude závisieť aj výška peňazí, ktoré budeme potrebovať na to, aby pomohli opäť domácnostiam s plynom,“ vysvetlil minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD). Podrobnosti o plošnej pomoci domácnostiam vláda priblíži na budúci týždeň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko