Na hlavný obsah

Neznáme osoby sa pri jemenskom pobreží zmocnili ropného tankera, ktorý je prepojený na Izrael

Bezprostredne nebolo jasné, kto tanker obsadil.

Neznáme osoby sa pri jemenskom pobreží zmocnili ropného tankera, ktorý je prepojený na Izrael
Na snímke tanker Central Park. Foto: TASR/AP

Neznáme osoby sa v Adenskom zálive zmocnili ropného tankera Central Park, ktorý vlastní spoločnosť so sídlom v Británii a prepojená s Izraelom.

Podľa agentúry AP o tom v nedeľu informovala súkromná firma Ambrey. Tá okrem iného poskytuje služby v oblasti bezpečnosti námornej dopravy.

Bezprostredne nebolo jasné, kto tanker vlastnený spoločnosťou Zodiac Maritime obsadil. Firma Ambrey podľa agentúry AFP uviedla, že posádka iného plavidla hlásila, že k tankeru sa blížia dva skify (pretekárske športové lode) s ôsmimi osobami vo vojenských uniformách.

Jemenské prístavné mesto Aden je pod kontrolou medzinárodne uznávanej jemenskej vlády, podporovanej koalíciou vedenou Saudskou Arábiou. Tá už roky bojuje s húsijskými povstalcami podporovanými Iránom.

Situáciu rieši americké námorníctvo

V oblasti Blízkeho východu operuje 5. flotila amerického námorníctva, ktorá na žiadosť AP o vyjadrenie zatiaľ nereagovala. Firma Ambrey však tvrdí, že situáciu rieši aj americké námorníctvo. To požiadalo plavidlá, aby sa vyhýbali oblasti, kde došlo k únosu.

K obsadeniu tankera Central Park došlo krátko po tom, čo zrejme iránsky dron zaútočil v piatok v Indickom oceáne na kontajnerovú loď CMA CGM Symi. Tá sa plavila pod vlajkou Malty a vlastný ju izraelský miliardár Idan Ofer.

Podobné udalosti sa začali množiť v čase prebiehajúcej vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy, ktorá by sa mohla stať širším regionálnym konfliktom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet