Na hlavný obsah

Niekdajší člen Černákovej skupiny Slavomír Surový tvrdí, že nevraždil. Vo väzení si odsedel 12 rokov

Reichel svedčil v jeho prospech.

Niekdajší člen Černákovej skupiny Slavomír Surový tvrdí, že nevraždil. Vo väzení si odsedel 12 rokov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Milan Reichel, kedysi označovaný za bossa popradského podsvetia svedčil v prospech niekdajšieho člena Černákovej skupiny Slavomíra Surového. Ten chce dokázať, že nespáchal vraždu, za ktorú bol za mrežami a snaží sa o obnovenie procesu. Milan Reichel dodal, že na to upozorňoval aj dnešného šéfa policajnej inšpekcie Branislava Zuriana.

Pred zhruba 26 rokmi sa páchatelia pokúsili zabiť brata vtedajšieho bossa košického podsvetia Róberta Holuba Jozefa, no tomu sa podarilo ujsť a zahynul pri tom jeho osobný strážca Peter Klešč. Slavomír Surový si za to odsedel 12 rokov. Tvrdí, že neprávom.

Niekdajšiemu členovi Černákovej skupiny sa v relácii Správy: 24 venoval redaktor RTVS Robert Latta:

„Ide mi o spravodlivosť, lebo poukazoval som od začiatku na to, že praví páchatelia tohto skutku to budú mať premlčané a už to premlčané majú,“ uviedol odsúdený Surový.

Reichel sa o okolnostiach dozvedel neskôr

Reichel vypovedal, že sa o okolnostiach vraždy dozvedel až po tom, ako Surového odsúdili. Najprv mu o nej hovoril dnes už nebohý Dušan Borženský. Potom – pred asi desiatimi rokmi – spomínaný Jozef Holub. „Pamätal som si z toho rozhovoru, že meno Slavomír Surový tam určite nebolo povedané,“ spresnil svedok Reichel.

Ako strelca mu spomenuli Alojza Kromku, prezývaného Lojzo Čistič. Reichel dodal, že to potom aj oznámil. „Ja som kontaktoval v tom čase jedného operatívca, ktorý pracoval na vraždách a mu hovorím, že dozvedel som sa túto informáciu, že Slavomír Surový sedí za vraždu, pri ktorej absolútne nebol,“ ozrejmil Reichel. Neskôr dodal aj meno – Branislav Zurian.

Zurian, dnes riaditeľ Úradu inšpekčnej služby, RTVS poslal odpoveď, v ktorej okrem iného uviedol, že si nespomína, kedy to presne bolo. Dodal, že všetky informácie, ktoré získal, preveroval a robil z nich úradné záznamy. Zabezpečoval aj výsluch Jozefa Holuba, no ten potom vypol telefón a odcestoval do zahraničia.

„Svedkov, ktorí o tom skutku vedeli v tom čase, bolo viac, minimálne sedem, osem, a vyšetrovatelia ich nevypočuli,“ dodal Surový.

Už predtým v prospech Surového vypovedali viacerí členovia podsvetia vrátane Mikuláša Černáka. „Po prvé, nikdy by si nedovolil bez môjho vedomia tam ísť v tom čase. A po druhé, vedel by som o tom, keby tam bol,“ uviedol svedok Černák na pojednávaní odvysielanom v júni 2023.

Prokurátor doterajšie výpovede svedkov komentovať nechcel. „Vyjadrím sa až po meritórnom rozhodnutí vo veci. Teraz sa určite nebudem vyjadrovať,“ povedal prokurátor Krajskej prokuratúry v Trenčíne Ronald Kutiš.

Súd by mal pokračovať v januári.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko