Na hlavný obsah

Nová investícia na východe Slovenska. Holandská spoločnosť plánuje zamestnať stovky ľudí

Vyrába tepelné čerpadlá a zásobníky na vodu.

Nová investícia na východe Slovenska. Holandská spoločnosť plánuje zamestnať stovky ľudí
Ilustračná snímka -robotníci na stavbe. Foto: RTVS

Vo Vranove nad Topľou stavajú závod na výrobu modernej vykurovacej techniky. Holandská spoločnosť plánuje zamestnať stovky ľudí a bude hrať dôležitú úlohu v dekarbonizácii vykurovania v Európe.

Spoločnosť BDR Thermea plánuje vo Vranove nad Topľou vyrábať tepelné čerpadlá a zásobníky na vodu.

„Urobili prieskum či už agentúry, alebo naši nadriadení. Z hľadiska logistiky a infraštruktúry a krajín, kam chceme vyvážať a pôsobiť, im vyšlo toto miesto ako najvýhodnejšie,“ priblížil riaditeľ spoločnosti BDR Thermea Slovakia Tomáš Ďurenec.

Novému závodu vo Vranove nad Topľou sa v Správach RTVS venovala redaktorka Lucia Benetinová:

Nový závod vyrastie v priemyselnom parku Ferovopark. Bude mať rozlohu 30-tisíc štvorcových metrov a výrobnú kapacitu 150-tisíc tepelných čerpadiel a 300-tisíc zásobníkov na vodu ročne.

„Prvá časť odovzdania haly má prebehnúť koncom apríla a oficiálne dokončenie Ferovoparku plánujeme koncom augusta 2024. Plánovanie spustenie výroby je na október. Práce idú podľa plánu,“ vyhlásil konateľ spoločnosti Ferovopark Jakub Soták.

Vďaka investícii v hodnote viac ako 60 miliónov eur holandská spoločnosť zamestná 750 ľudí. Nezamestnanosť v regióne sa pohybuje na úrovni osem až desať percent. Firma by sa tak zaradila medzi najväčších zamestnávateľov v okrese.

„V blízkosti priemyselného parku pripravujeme so Železnicami Slovenskej republiky novú železničnú zastávku. Je to projekt ktorý dopomôže k tomu, že v blízkosti budú môcť ľudia vystúpiť z vlaku a dochádzať do priemyselného parku. Zabezpečíme aj ďalšie veci, čo sa týka hromadnej dopravy,“ sľubuje primátor mesta Vranov nad Topľou Ján Ragan.

Tepelné čerpadlá tvoria čoraz väčšiu súčasť a podiel na celkovej priemyselnej výrobe a na exporte Slovenska. Spoločnosť BDR Thermea bude už štvrtým veľkým zahraničným producentom tepelných čerpadiel u nás.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny