Na hlavný obsah

Nové Mesto nad Váhom príde o tradičný symbol Vianoc, smrek môže ohroziť ľudí

O detailoch bude mesto rokovať s pamiatkarmi.

Nové Mesto nad Váhom príde o tradičný symbol Vianoc, smrek môže ohroziť ľudí
Nové Mesto nad Váhom príde o svoj symbol Vianoc.

V Novom Meste nad Váhom prídu o symbol Vianoc. Statný smrek slúžil tradične ako vianočný strom. Znalec zistil, že drevina je v zlom stave a môže ohroziť ľudí.

Zatiaľ čo viaceré samosprávy musia zháňať v tomto období vyrúbané vianočné stromčeky, ktoré budú krášliť námestia, v Novom Meste nad Váhom rok čo rok vyzdobili ten istý smrek. Tradícia sa však končí. Podľa posudku a meraní má strom vážne poškodené vnútorné pletivá, čo ohrozuje jeho stabilitu. Znalec preto odporučil jeho výrub.

„Mne by sa samotnému páčilo, aby ešte najbližšie vianočné obdobie bol strom využitý, ozdobený, ale ako štatutár zodpovedám za to, čo sa môže udiať,“ skonštatoval primátor mesta František Mašlonka.

Informácie o výrube tradičného symbolu Vianoc Nového Mesta nad Váhom v reportáži v Správach RTVS zisťovala redaktorka Dominika Kusá:

Smrek patrí dlhé roky ku koloritu námestia. Mnohí sa preto pýtajú či sa predsa len nedá zachrániť. Mesto sa na to pýtalo znalcov. Pri revitalizácii by museli do stromu výrazne zasiahnuť. Dočasným riešením by mohlo podľa primátora byť zrezanie vrchu stromu.

Mnohých prekvapilo aj to, že po výrube smreka na pôvodné miesto nový nezasadia. Keďže je námestie pamiatkovo chránené, k zmenám sa vyjadrili pamiatkari. S výrubom súhlasili, smrek by totiž mohol ohroziť národnú kultúrnu pamiatku, Mariánsky stĺp.

„Okrem toho, vysoký strom potláča dominantné postavenie kultúrnej pamiatky, ktoré jej v rámci námestia prislúcha,“ dodali pamiatkari.

Obyvatelia Nového Mesta nad Váhom nadchádzajúci advent bez symbolu Vianoc nezostanú. Mesto hľadá náhradu. „Tak ako máme umiestnený samotný máj, v tej istej šachte neďaleko smreka je pripravené šachta na budúce vianočné stromčeky,“ dodal primátor. Samospráva chce ešte o detailoch rokovať s pamiatkarmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny