Na hlavný obsah

Párky a špekáčiky budú skladovať pri vyššej teplote. Výrobcovia i obchodníci ušetria desiatky tisíc eur

Vyššia teplota skladovania neohrozí kvalitu potravín.

Párky a špekáčiky budú skladovať pri vyššej teplote. Výrobcovia i obchodníci ušetria desiatky tisíc eur
Ilustračná snímka mäsových výrobkov. Foto: RTVS

Párky, špekáčiky a ďalšie mäkké mäsové výrobky sa nebudú musieť skladovať pri štyroch stupňoch Celzia.

Od nového roka začne platiť vyhláška. Tá povoľuje, že spracovatelia mäsa môžu rozhodnúť, že mäkké mäsové výrobky budú skladovať pri siedmich stupňoch. teda tak, ako je to v ostatných štátoch Európskej únie.

Vyššia teplota skladovania neohrozí kvalitu potravín. Na energiách tak ušetria desiatky tisíc eur ročne.

Ako ovplyvní zvýšená teplota výrobcov a obchodníkov? Na to sa pozrela redaktorka Monika Maťová v relácii Správy RTVS:

„Spracovatelia mäsa nebudú mať také vysoké náklady na skladovanie mäsových výrobkov. Keď si to porovnáme na trhu, tak zahraničný výrobca až do súčasnej zmeny mohol skladovať výrobky aj pri vyšších teplotách ako slovenský. V praxi to znamenalo, že aj jeho náklady na výrobu výrobku boli vlastne nižšie,“ povedala výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.

„Vďaka tejto vyhláške sa nám aj otvára možnosť vyššej konkurencie na trhu, pretože môžeme vlastne expedovať výrobky s teplotou skladovania do siedmich stupňov, čo zahraniční dodávatelia už robia štandardne dlhšie,“ uviedla manažérka kvality spoločnosti Berto Lenka Jakubcová.

„Zvýšenie teploty neznamená, že potraviny budú rizikové. Podnikateľ toto riziko musí brať na seba. Musí zabezpečiť teplotný režim tak, aby naozaj nedošlo k pokazeniu mäsa,“ tvrdí ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

„Z pohľadu bezpečnosti potravín je to ošetrené testami trvanlivosti. Preto sme vlastne iniciovali zmenu legislatívy, aby sme boli na trhu konkurencie schopnejší,“ dodala Forrai.

Ušetria aj obchodníci

Zmena teploty skladovania mäkkých mäsových výrobkov neovplyvní len ich výrobcov. Ušetria aj obchodníci.

„Ak budú vyrábať na štyri stupne, aj obchod prejde na štyri stupne. Výrobcovia prejdú na sedem stupňov. Obchod teda môže tiež chladiť na sedem stupňov,“ potvrdil predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

Peniaze ušetrené na energiách budú môcť výrobcovia a obchodníci investovať do zariadenia a technológií alebo pridať na platoch zamestnancom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika