Na hlavný obsah

Policajti zasahovali v škole v Hamburgu. Žiaci sa mali vyhrážať učiteľke zbraňami, zistilo sa, že boli hračkárske

V škole bola zhruba tisícka detí.

Policajti zasahovali v škole v Hamburgu. Žiaci sa mali vyhrážať učiteľke zbraňami, zistilo sa, že boli hračkárske
Na snímke policajti pred budovu školy v Hamburgu 8. novembra 2023. Foto: TASR/DPA

Nemecká polícia zatkla v stredu (8. 11.) dvoch tínedžerov a zhabala im dve „evidentne hračkárske zbrane“. Predtým pre ohrozenie bezpečnosti evakuovala strednú školu v Hamburgu. Informovala o tom agentúra AFP.

Dvaja „mladíci“, vytiahli v škole strelnú zbraň a potom „odišli z areálu školy neznámym smerom“, uviedli úrady. Špeciálne sily prehľadali školský areál a študentov aj učiteľov vyviedli von.

Krátko pred treťou hodinou privolali ľudia políciu asi päť kilometrov od školy, kde zatkli štyroch tínedžerov. „Neskôr sa ukázalo, že jeden 12-ročný a jeden 13-ročný tínedžer boli zodpovední aj za trestný čin“ v škole, oznámila polícia. Policajti „zadržali aj dve evidentne hračkárske zbrane“.

Nemecké médiá predtým informovali, že dvaja študenti sa vyhrážali učiteľke v triede pištoľou. Vznikla panika a v škole zasahovali ozbrojení policajti. Jej budovu uzatvorili a nad školou krúžil policajný vrtuľník. Rodičia si mohli odviesť deti z neďalekých kasární, kam polícia odviedla študentov.

Pôvodné informácie sa rozchádzali. Denník Bild informoval o ozbrojenej dvojici zabarikádovanej v triede.

Vehren v skoršom rozhovore so spravodajskou televíziou ntv povedal, že udalosť sa odohrala na pozemku, o triede vtedy nehovoril. Tiež uviedol, že nebolo jasné, či učiteľka zbraň videla, alebo na ňu bola vytiahnutá. „Situácia je značne dynamická,“ povedal skôr.

V hamburskej štvrti Blankenese, kde sa škola nachádza, platili pre policajnú akciu rozsiahle dopravné obmedzenia. Pozastavili aj prevádzku v jednom z úsekov mestskej železnice S-Bahn. Polícia školský areál obkľúčila a hliadkovala tiež v širšom okolí. Nasadili aj helikoptéru. Policajti postupne evakuovali žiakov a učiteľov a zriadili zhromažďovanie pre deti a rodičov.

Nemecko zažilo dva útoky v školách tento rok 23. augusta, keď vo východonemeckom meste Bischofswerda mladík ozbrojený nožom vážne zranil osemročného chlapca a v meste Harsewinkel na západe krajiny spolužiak pobodal 13-ročného chlapca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet