Na hlavný obsah

Poľský prezident Duda večer oznámi, koho vymenuje za nového premiéra

Vo voľbách síce vyhrala vládna strana nemá však väčšinu.

Poľský prezident Duda večer oznámi, koho vymenuje za nového premiéra
Poľský prezident Andrzej Duda. Foto: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin

Poľský prezident Andrzej Duda v pondelok (6. 11.) večer oznámi, koho vymenuje za budúceho premiéra, napísal na sieti X šéf prezidentskej kancelárie Marcin Mastelarek.

V parlamentných voľbách, ktoré sa v Poľsku konali minulý mesiac, síce vyhrala súčasná vládnuca strana Právo a spravodlivosť, nemá však väčšinu potrebnú na zostavenie novej vlády.

„Po konzultáciách a hlbokých úvahách prezident už rozhodol vo veci tzv. prvého ústavného kroku (vymenovanie premiéra). Rozhodnutie je konečné. A tak tým, ktorí sa predháňajú vo výzvach k prezidentovi, odporúčam, aby v pokoji sledovali večerný prejav,“ napísal Mastelarek.

Budúcu poľskú vládu plánuje zostaviť proeurópska Občianska koalícia na čele s niekdajším premiérom a predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom spoločne so stredovou Treťou cestou a Novou ľavicou.

V Sejme, dolnej komore parlamentu, majú tieto tri zoskupenia väčšinu. Ich zástupcovia v posledných týždňoch vyzývali prezidenta Dudu, aby vymenoval premiérom toho, ktorého vláda má šancu v Sejme získať dôveru.

Duda, blízky spojenec národnokonzervatívneho Práva a spravodlivosti (PiS), pred voľbami ale dával najavo, že zostavením vlády poverí zástupcov tej strany, ktorá voľby vyhrá. Nedávno za vážnych kandidátov na premiérov Duda označil Tuska a súčasného premiéra Mateusza Morawieckého z PiS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet