Na hlavný obsah

Pri izraelskom útoku na dom v Gaze zomrelo trinásť ľudí, tvrdí Palestína

K útoku došlo v meste Chán Júnis.

Pri izraelskom útoku na dom v Gaze zomrelo trinásť ľudí, tvrdí Palestína
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Trinásť Palestínčanov zomrelo pri izraelskom útoku na dom v meste Chán Júnis na juhu pásma Gazy. Podľa agentúry Reuters to v nedeľu (12. 11.) uviedli zdravotnícke úrady v pásme Gazy, ktorú ovláda radikálne palestínske hnutie Hamas.

Informácie z oblasti bojov nebolo možné nezávisle overiť. Pozemné operácie izraelskej armády sa sústredia predovšetkým na sever pásma Gazy a Izrael v posledných dňoch opakovane vyzýval Palestínčanov, aby sa z tohto priestoru presunuli práve na juh.

Kritická je teraz podľa tlačových agentúr situácia najmä okolo najväčšej palestínskej nemocnice Šífa v meste Gaza v severnej časti pásma, do ktorej sa uchýlili viacerí civilisti a odkiaľ v uplynulých dňoch hlásili prudké boje. Izrael tvrdí, že Hamas si v nemocnici a pod ňou zriadil veliteľstvo. Radikálne hnutie aj zamestnanci nemocnice to popierajú.

Izrael podniká v pásme Gazy vojenské operácie v reakcii na útok zo 7. októbra, pri ktorom ozbrojenci Hamasu zaútočili na južný Izrael a zabili okolo 1 200 ľudí, prevažne civilistov. Úrady v Gaze tvrdia, že pri odvetných izraelských útokoch odvtedy zahynulo vyše 11-tisíc Palestínčanov, vrátane množstva civilistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet