Na hlavný obsah

Srbský prezident rozpustil parlament, predčasné voľby budú 17. decembra

Spolu s parlamentnými voľbami sa budú v krajine konať aj komunálne voľby.

Srbský prezident rozpustil parlament, predčasné voľby budú 17. decembra
Na archívnej snímke srbský prezident Aleksandar Vučič. Foto: TASR /Martin Baumann

Srbský prezident Aleksandar Vučič v stredu (1. 11.) podľa očakávania podpísal výnos o rozpustení parlamentu a stanovil termín predčasných parlamentných volieb na nedeľu 17. decembra, informovala agentúra Reuters.

Zároveň s parlamentnými voľbami sa budú v 65 srbských mestách a obciach vrátane hlavného mesta Belehradu konať komunálne voľby.

Úmysel vyhlásiť predčasné voľby s ohľadom na rozsiahle protivládne protesty oznámil Vučič už v polovici októbra. Súčasný parlament si Srbi zvolili vlani v apríli, pohodlnú väčšinu v nich získala Vučičova Srbská pokroková strana (SNS).

„Usporiadanie nových parlamentných volieb za súčasných okolností zabezpečí vyššiu mieru demokracie, zníži napätie, ktoré vytvárajú protichodné názory v spoločnosti, zavrhne prejavy výlučnosti a nenávisti a potvrdí právo na slobodné vyjadrovanie názorov a stanovísk k niektorým politickým, hospodárskym a iným otázkam, vrátane ďalšieho potvrdenia európskych hodnôt,“ uviedol prezident vo vyhlásení, ktoré zverejnil srbský spravodajský server Danas.

Opakované protesty požadujúce odchod vlády vyvolala dvojica hromadných vrážd z tohtoročného mája, ktoré pripravili o život celkovo 18 ľudí. Účastníci demonštrácií okrem iného vinili provládne médiá z podnecovania nenávisti a oslavovania násilia v krajine. Srbská vláda navyše naďalej čelí zložitej situácii vo vzťahoch s bývalou srbskou provinciou Kosovom.

Srbská premiérka Ana Brnabićová ponúkla prezidentovi svoju rezignáciu už v júni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet