Na hlavný obsah

Stáročná tradícia lovu kreviet na koňoch v Belgicku: Rybári vnímajú klimatické zmeny, kreviet je menej

Objavujú sa tam iné živočíchy, ktoré doteraz nevideli.

Stáročná tradícia lovu kreviet na koňoch v Belgicku: Rybári vnímajú klimatické zmeny, kreviet je menej
Rybári kreviet na koňoch v Belgicku. Foto: RTVS

Belgicko je poslednou krajinou na svete, kde rybári ešte stále lovia krevety na chrbtoch koní. Ide o stáročnú tradíciu. Lovci z tejto oblasti sú svedkami toho, ako klimatické zmeny menia ekosystém Severného mora.

V jednej z belgických obcí sa lovu kreviet na koňoch venuje tucet domácností. Spájajú ich rozsiahle zručnosti v tkaní špeciálnych sietí či práca s ťažnými koňmi.

„Kedysi lovili krevety na koňoch v Anglicku, Francúzsku, Belgicku, Holandsku a dokonca myslím aj v Dánsku. Teraz sme však poslední, kde sa tak ešte loví. Sme na to hrdí,“ uviedol rybár Gunther Vanbleu.

„Je to o vášni, ktorú zažívate, keď ste v mori s koňom. Máte pocit, že svet je váš. Samozrejme, dôležitý je aj úlovok,“ povedala rybárka Nele Bekaertová.

Ťažné kone na začiatku lovu ťahajú reťaz po piesku. To spôsobuje vibrácie, ktoré nútia krevety skákať do roztiahnutej siete. V priebehu rokov sa však mnohé zmenilo. Dôvodom je klimatická zmena.

„Máme menej úlovkov kreviet, ako sme boli zvyknutí. Objavujú sa tu ale iné živočíchy, ktoré sme tu doteraz nevideli. Prichádzajú sem z Atlantiku, v ktorom sa voda otepľuje,“ vysvetlil Vanbleu.

Lovu kreviet v Belgicku sa venovala redaktorka RTVS Klaudia Mikolášová:

Otepľovanie neovplyvňuje len krevety. V belgických vodách Severného mora podľa vedcov stúpol počet menších rýb a chobotníc, ktoré sa tradične vyskytujú južnejšie. Niektorým druhom živočíchov zároveň hrozí vyhynutie.

„Mnohé druhy sa s teplotnými zmenami nevedia vyrovnať a buď migrujú, alebo vyhynú. A ak vyhynú, bude to mať dosah nielen na potravinový reťazec, ale aj na produkciu kyslíka,“ uzavrel výskumník morskej ekológie z Univerzity Gent Ilias Semmouri.

Oceány podľa NASA absorbovali až 90 % z globálneho otepľovania, ktoré ľudia za posledné desaťročia spôsobili. V Severnom mori sa povrchové teploty od konca minulého storočia zvýšili o približne 1 stupeň Celzia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet