Na hlavný obsah

Takmer päťtisíc detí vyrástlo v detských domovoch a profesionálnych rodinách. Väčšina z nich by mohla žiť u pestúnov

Niektoré deti nespĺňajú podmienky na osvojenie.

Takmer päťtisíc detí vyrástlo v detských domovoch a profesionálnych rodinách. Väčšina z nich by mohla žiť u pestúnov
Foto: RTVS

V roku 2022 vyrastalo v detských domovoch a profesionálnych rodinách 4 944 detí. Väčšina z nich by mohla žiť u pestúnov. Ide zväčša o deti, ktoré nemôžu ísť na adopciu.

Úrady práce evidujú po celom Slovensku 374 žiadostí o pestúnsku starostlivosť alebo o osvojenie dieťaťa.

Pestúnskej starostlivosti sa venovali redaktorky RTVS Miriam Hozzová a Jozefína Ilavská:

“Počas roka 2022 bolo zverených 83 detí do starostlivosti budúcich osvojiteľov a 192 detí bolo právoplatným súdnym rozhodnutím osvojených,“ spresnila hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marianna Šebová.

Na rodiny pritom čakajú tisícky detí. Aj keď mnohí majú záujem prijať dieťa do rodiny, často ich odradia náročné procesy a zdĺhavé čakanie.

“Pri adopcii je to čakanie niekoľko rokov. Je to tri až päť rokov. A pri pestúnskej starostlivosti je to niekoľko mesiacov,“ ozrejmila psychologička z OZ Návrat Soňa Očkášová.

Do osvojenia môže ísť každé dieťa, ktoré sa narodilo na Slovensku a ktorého sa obaja rodičia právne vzdali. Rozhoduje o tom súd. Takmer päťtisíc detí na Slovensku však podmienky nespĺňa. Domov by mohli nájsť formou pestúnskej starostlivosti.

“Je to otvorenejší vzťah, je tam jasné, že biologickí rodičia sú rodičia, ktorým sa dieťa narodilo, a teda pestúni sú pestúni,“ dodala psychologička.

“Idú tam skôr deti o niečo staršie, nie bábätka, možno sa to týka viac súrodencov. Dopĺňajú to, čo biologickí rodičia nedokázali naplniť,“ spresnil sociálny pracovník, predseda OZ Návrat Marek Roháček.

Proces trval asi päť mesiacov

Svoju rodinu si formou pestúnskej starostlivosti našla aj šesťročná Mária. “Celý proces vrátane prípravy pre náhradné rodičovstvo, až pokiaľ sme prijali Máriu do pestúnskej starostlivosti, trval približne päť mesiacov,“ spresnil pestúnsky otec Márie Marek Burdzák.

“Museli sme absolvovať také stretnutia predtým. Takže Mária mala rok a pol, ona si na nás musela zvykať, ale tak plynulo to prešlo,“ povedala pestúnska mama Márie Gabriela Burdzáková.

“Samotná príprava na náhradné rodičovstvo, ktorú treba absolvovať, sa zmestí do dĺžky tehotenstva. Otázka ja, aká forma a aké dieťa dokážeme prijať, a to si treba povedať reálne,“ dodal Roháček.

“Mnohokrát je to strach, ktorý bráni ľudom podať žiadosť. Ale sú to procesy, ktoré sú postavené veľmi rozumne v rámci záujmu dieťaťa,“ ozrejmila Očkášová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko