Na hlavný obsah

V lekárňach opäť chýbajú niektoré lieky. Výpadky majú už aj tie bežne dostupné a lacné

Lekárnici ich často nemajú čím nahradiť.

V lekárňach opäť chýbajú niektoré lieky. Výpadky majú už aj tie bežne dostupné a lacné
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V lekárňach opäť chýbajú niektoré už aj bežne dostupné a lacné lieky. Podľa odborníkov je to preto, že Slovensko má jedny z najnižších cien liekov v Európskej únii. Náklady na ich výrobu a dopravu stúpajú, preto nie sme pre výrobcov či distribútorov liekov atraktívny trh.

V lekárňach chýbajú niektoré druhy antibiotík, liekov proti infekcii či lieky na kardiovaskulárne a neurologické ochorenia.

„Kým v minulosti nám chýbali najmä drahé lieky, tak v týchto dňoch až mesiacoch sa stretávame s výpadkom liekov, ktoré sú rádovo niekoľko desiatok eur, hovorím o celkovej cene, nie o doplatku pre pacienta,“ ozrejmila viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory Miroslava Snopková.

Viac o chýbajúcich liekoch v lekárňach zisťovala v relácii Správy RTVS redaktorka Ľubomíra Hulínová:

Lekárnici ich často nemajú čím nahradiť. „V takom prípade lekárnik ani nemá inú možnosť, ako vrátiť pacienta k lekárovi,“ dodala Snopková.

Problém súvisí podľa nej s tým, že ceny liekov sú u nás dlhodobo zastropované. Aby vláda chránila pacienta od vysokých doplatkov, rozhodla, že ich cena nesmie prekročiť priemer troch najnižších cien daného druhu lieku v EÚ.

Odborníci preto upozorňujú, že toto zastropovanie sa bude musieť pravdepodobne zmeniť. Firmám rastú náklady na ich výrobu a distribúciu, a preto sa im neoplatí dovážať lieky na náš trh.

Vyššia cena neznamená vyššie doplatky

Asociácia, ktorá združuje viacerých výrobcov liekov hovorí, že niektorí zo slovenského trhu odišli úplne.

„Bežne sa stretávame so situáciou, že pacienti musia podstúpiť turistiku za liekmi . V okolitých krajinách – v Maďarsku, Rakúsku, v Česku, v Poľsku – za vyššiu cenu sa dostanú k tomuto lieku,“ priblížila prezidentka asociácie GENAS Terézia Szádocká.

Odborníci zároveň upokojujú, že ak by sme cenu liekov zvýšili, nemusí to automaticky znamenať vyšší doplatok pre pacienta. „Ďalšia možnosť je na základe legislatívnej zmeny navýšiť úhradu lieku, kde by to navýšenie znášal štát,“ dodala Szádocká.

„Myslím si, že je lepšie pre celú spoločnosť, ak vynaložíme možno malú čiastku peňazí naviac a budeme tu mať dostupný tento liek,“ vyjadril as k situácii riaditeľ inštitútu INEKO Dušan Zachar.

Pacientska organizácia pripomína, že na horšiu dostupnosť liekov by si mali dať pozor najmä chronickí pacienti s opakovanými receptami.

„Už keď vedia, že im končí zásoba, tak možno sa informovať. Stačí aj v najbližšej lekárni a veľmi dobré je mať tak, ako máme svojho lekára, aj svojho lekárnika,“ poradil viceprezident Asociácie na ochranu práv pacientov Dominik Tomek.

Ministerstvo zdravotníctva už s odborníkmi o cenách liekov diskutuje, konkrétne riešenia zatiaľ neponúklo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko