Na hlavný obsah

V Litve ukradli vzácne knihy ruských klasikov. Dlho o tom nikto nevedel, zlodeji ich nahradili napodobeninami

Knihy začali miznúť už v máji.

V Litve ukradli vzácne knihy ruských klasikov. Dlho o tom nikto nevedel, zlodeji ich nahradili napodobeninami
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Z políc litovskej knižnice zmizli diela slávnych ruských klasikov z 19. storočia. Zlodeji ukradli 17 kníh za približne 440-tisíc eur. Zmizli diela Alexandra Puškina, a Nikolaja Gogoľa. Podobné incidenty hlásili aj z iných pobaltských štátov a Poľska.

Slávne ruské klasiky začali miznúť z políc knižnice najstaršej litovskej univerzity už v máji. Knihovníci si to všimli až neskôr. Zlodeji totiž ukradnuté knihy nahradili napodobeninami.

„Zlodeji sa na tieto knihy špecificky zamerali. Pripravili falzifikáty, čo ich muselo stáť veľa námahy. Takže sa im to muselo dobre vyplatiť. Tieto knihy zrejme patrili medzi tie najcennejšie z 19. storočia,“ priblížil zberateľ kníh Jaunius Gumbis.

Krádeži vzácnych kníh sa v reportáži relácie Správy RTVS venovala redaktorka Martina Jančiarová:

Zlodeji ukradli napríklad aj jedny z prvých diel Alexandra Puškina a Nikolaja Gogoľa. „Je to hrozná správa! Verím, že vinníci budú potrestaní. Takéto veci by sa mali prísne trestať,“ vyjadril sa k situácii litovský prezident Gitanas Nauseda.

Podľa odborníkov spôsobili také škody, akoby ukradli korunovačné klenoty. Stopy vyšetrovania zrejme vedú do Ruska.

„Pravdepodobne mierili na trhy do Ruska, Bieloruska či Kazachstanu. Nevieme však to najpodstatnejšie, či to boli prvé výtlačky, či tam boli aj podpisy autorov, alebo venovania. Krádež knihy je jedna vec, ale to, čo s týmito dielami súvisí, je niekedy oveľa dôležitejšie,“ ozrejmil Gumbis.

Univerzitná knižnica v Litve nie je jedinou, ktorú si zlodeji vybrali. O krádežiach slávnych ruských autorov informovali minulý mesiac aj Poliaci. Z Varšavskej univerzity zmizlo 79 diel za približne milión eur.

Tamojší vyšetrovatelia tvrdia, že ukradnuté knihy skončili na aukcii v Moskve. Prezradiť ich mali pečiatky a katalógové čísla Varšavskej univerzity. O krádežiach ruských klasikov informovali už vlani aj knižnice v Lotyšsku a Estónsku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet