Na hlavný obsah

Vo Washingtone protestovali desiatky mierových aktivistov. Zranených hlásia policajti aj organizátori

Policajti sa snažili protestujúcich vytlačiť.

Vo Washingtone protestovali desiatky mierových aktivistov. Zranených hlásia policajti aj organizátori
Protesty vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Policajti z amerického Kapitolu sa v stredu (15. 11.) večer stretli s desiatkami demonštrantov, ktorí zablokovali vchod do sídla vedenia Demokratickej strany v centre Washingtonu, aby sa dožadovali prímeria v pásme Gazy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Protest zorganizovali tri skupiny mierových aktivistov. Zákonodarcovia, ktorí sa nachádzali vo vnútri budovy, uviedli, že ich polícia z miesta evakuovala.

Demonštranti sa priamo pred vchodom do budovy Demokratického národného výboru (DNC), ktorá sa nachádza neďaleko Kapitolu, chytili pevne za ruky a niektorí z nich skandovali: „Na ktorej strane stojíte?“

Policajti sa snažili protestujúcich z miesta vytlačiť a pričom zrazili jedného z nich zo schodiska pred vchodom. Polícia tiež použila slzný sprej a vystrelila niekoľko projektilov obsahujúcich chemické dráždivé látky, napísal Reuters.

Organizátori hovoria o stovke zranených

Polícia uviedla, že na mieste „nezákonne a násilne protestovalo“ približne 150 ľudí a šesť policajtov muselo byť ošetrených pre zranenia. „Jedna osoba bola zadržaná za útok na policajta,“ uviedla polícia na sociálnych sieťach.

Organizátori odmietli, že by sa demonštranti uchýlili k násiliu, a vyhlásili, že najmenej 100 účastníkov akcie bolo pri potýčkach s políciou zranených, uviedol denník The Washington Post.

Izrael začal údery v izolovanom pásme Gazy v reakcii na brutálny útok palestínskeho hnutia Hamas na svojom území zo 7. októbra. V mnohých svetových metropolách sa preto konajú pravidelné demonštrácie, a to propalestínske aj proizraelské.

Pri útoku radikálov z Hamasu prišlo podľa Izraela o život na 1 200 ľudí a ďalších 240 ozbrojenci uniesli do pásma Gazy. Následné bombardovanie a pozemné operácie izraelskej armády v Gaze si podľa palestínskych úradov ovládaných Hamásom vyžiadali okolo 11 500 obetí medzi Palestínčanmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet