Na hlavný obsah

Viete, čo na Silvestra robiť, aby vám neuletelo šťastie? Takto sa menili novoročné tradície

Mnohé zvyky podľa etnologičky pretrvali dodnes.

Viete, čo na Silvestra robiť, aby vám neuletelo šťastie? Takto sa menili novoročné tradície
Novoročný ohňostroj v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Na Nový rok sa nepohádať, nejesť jedlá z hydiny či nevynášať odpad. To sú len niektoré z novoročných zvykov a tradícií, ktoré Slováci dodržiavajú niekoľko generácií. Podobne ako Vianoce sa oproti minulosti zmenili aj oslavy príchodu nového roku, tvrdí etnologička Katarína Nádaská.

Koniec starého a začiatok nového roka zvykli podľa nej naši predkovia využívať najmä na odpočet práce. „V minulosti sa schádzali dedinčania, prišiel starosta a robil sa odpočet práce. Konštatovalo sa, čo sa v danej dedine za rok udialo a ako sa hospodárilo,“ priblížila.

Ľudia taktiež zvykli chodiť do kostola, aby poďakovali za predošlý rok a prosili o úspech v novom roku.

„Silvester sa v minulosti neoslavoval tak bujaro ako v súčasnosti. Stačí sa pozrieť na začiatok 20. storočia. V mestách ako Bratislava či Košice, kde boli väčšie hotely alebo reštaurácie, sa pripravila tanečná sála a robili sa silvestrovské tanečné zábavy spojené s novoročnou večerou,“ vysvetlila.

Takýto zvyk podľa jej slov pretrval až do socializmu. „Bola vec prestíže ísť na silvestrovskú zábavu do hotela Kyjev či Devín, dať si dobrú večeru a tancovať do rána,“ priblížila. Hromadné zhromaždenia na uliciach na Slovensku začali až v 90. rokoch minulého storočia.

Žiadna hydina na slávnostnom stole

Čo však zostalo rovnaké, je tradičná slávnostná večera v kruhu rodiny, podobná tej štedrovečernej. Ľudia si zvyknú na Silvestra „dopriať“ kalorickejšie jedlá. „Rovnako to mali aj naši predkovia. Verili, že ak sa dobre najedia, tak sa im bude dariť a po celý nadchádzajúci rok budú mať dostatok jedla,“ priblížila etnologička.

„Obyčajne sa celá rodina opäť zhromaždila pri jednom stole a jedli sa pokrmy najmä z bravčového a hovädzieho mäsa,“ priblížila Nádaská. Dodala, že hydine sa ľudia zvykli vyvarovať. Tradovalo sa, že by rodine „uletelo šťastie“.

Ako na Nový rok, tak po celý rok

Podobných povier bolo niekoľko a viaceré pretrvali dodnes. Hádam najznámejšie je heslo „ako na Nový rok, tak po celý rok“. „Nový rok sa vždy niesol v duchu pohody a lásky. Ľudia by sa nemali pohádať a povedať si niečo zlé,“ povedala Nádaská.

Do súčasnosti sa zachovali aj viaceré povery spojené s domácimi prácami. Aj keď malo byť na Nový rok čisto a upratené, všetko sa muselo stihnúť do polnoci posledného dňa končiaceho roku.

„V mnohých domácnostiach sa 1. januára napríklad nevyhadzujú smeti. Hovorí sa, že by si tak človek vyniesol šťastie z domu,“ povedala Nádaská. To platí aj pri prášení kobercov či praní a vešaní bielizne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko