Na hlavný obsah

Ďalšia výnimočná česká tradícia sa dostala na zoznam kultúrneho dedičstva UNESCO

Uspela nominácia ručnej výroby skla.

Česká republika má od stredy (6. 12.) ďalší zápis na prestížnom zozname nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Uspela s nomináciou ručnej výroby skla, na ktorej sa podieľalo ďalších päť európskych krajín. Návrh schválil medzivládny výbor organizácie na svojom zasadnutí v Botswane.

Česko má teraz na zozname UNESCO spolu deväť tradícií, zvykov a remeselných techník. Ako prvý bol v roku 2005 zapísaný slovácky tanec verbunk. Naposledy minulý rok voroplavba ako spoločná nominácia s Lotyšskom, Nemeckom, Rakúskom, Španielskom a Poľskom.

Návrh na zápis ručnej výroby skla podali Organizácii Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO) spoločne Francúzsko, Fínsko, Maďarsko, Nemecko, Španielsko a ČR, koordinátorom bolo Francúzsko. V Česku sa na príprave podkladov okrem ministerstva kultúry podieľalo napríklad Múzeum skla a bižutérie v Jablonci nad Nisou. Rovnako aj zástupcovia jednotlivých sklárskych hutí, škôl a profesijných organizácií.

Výroba skla je s Českom spájaná odnepamäti

V Česku v stovkách sklární, rodinných dielní a ateliérov pracuje viac ako 5 000 sklárov, brusičov, rytcov, maliarov, výrobcov bižutérie a šperkov, sklárskych výtvarníkov a dizajnérov. Uviedlo v tlačovej správe ministerstvo kultúry. Sklárstvo ako odvetvie je dôležité najmä v Libereckom a Zlínskom kraji a na Vysočine. O jeho technologickej jedinečnosti vypovedá aj fakt, že ho UNESCO zápisom do zoznamu nehmotného dedičstva ocenilo už v roku 2020, keď uspela výroba vianočných ozdôb z fúkaných sklenených perál.

„Tradičná výroba skla je s Českou republikou spájaná odnepamäti a priniesla našej krajine povesť. České sklo bolo známe vysokou kvalitou remeselného prevedenia. Dodnes je vnímané ako symbol zručnosti nášho národa. Preto ma veľmi teší uznanie medzinárodného spoločenstva. Tento fantastický úspech nás zároveň zaväzuje k systematickej podpore tradičnej výroby skla, jej popularizácii a propagácii, „uviedol český minister kultúry Martin Baxa.

Česko má po dnešku na zozname UNESCO deväť zápisníc. Okrem verbunku ide o mäsopustné sprievody s maskami na Hlinecku, sokoliarstvo, jazdu kráľov, české a slovenské bábkarstvo, techniku zdobenia textilu modrotlačou, výrobu vianočných ozdôb zo sklenených perál a voroplavbu.

Medzivládny výbor UNESCO v stredu okrem návrhu s českou účasťou rozhodol o rozšírení zoznamu napríklad o taliansku operu, tkalcovské techniky v Laose, thajské oslavy nového roka či intarzovanie pomocou perál v Azerbajdžane a Turecku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet