Na hlavný obsah

Európska komisia neváha zasiahnuť, ak by vláda Roberta Fica porušovala pravidlá Európskej únie

Niektoré kroky vlády sú podľa eurokomisára znepokojujúce.

Európska komisia neváha zasiahnuť, ak by vláda Roberta Fica porušovala pravidlá Európskej únie
Na snímke Robert Fico. Foto: TASR/Jakub Kotian

Európska komisia nebude váhať zasiahnuť proti Slovensku akýmkoľvek spôsobom vrátane obmedzenia fondov, ak by kroky vlády Roberta Fica v oblasti právneho štátu porušovali pravidlá Európskej únie.

Europoslancom to v stredu (13. 12.) povedal komisár pre spravodlivosť Didier Reynders. Chystané zrušenie elitnej zložky slovenskej prokuratúry a ďalšie úpravy fungovania justičných orgánov sú podľa neho znepokojujúce. Únijná exekutíva tieto zámery analyzuje.

Plenárna rozprava v Štrasburgu

Poslanci Európskeho parlamentu zvolali plenárnu rozpravu v Štrasburgu pre obavy, že plán schválený Ficovou vládou by mohol oslabiť právny štát v krajine a porušiť právo EÚ. Okrem zrušenia špeciálnej prokuratúry chce vládny kabinet urýchlene znížiť tresty za korupciu.

„Chcel by som vás ubezpečiť, že Komisia nebude váhať prijať všetky kroky potrebné na zabezpečenie dodržiavania práva EÚ vrátane riadnej finančnej správy rozpočtu EÚ,“ povedal v stredu Reynders zákonodarcom.

Táto zásada ochrany rozpočtu EÚ umožňuje Komisii zmraziť finančné prostriedky EÚ určené pre krajinu, ktorá nezabezpečí ich riadne využívanie. V súčasnosti je to prípad Maďarska.

Komisia 5. decembra poslala do Bratislavy list, v ktorom vyzvala Ficovu vládu, aby neprijímala pozmeňujúce návrhy v zrýchlenom konaní a umožnila aspoň riadnu diskusiu.

Podľa Reyndersa dostal Brusel 8. decembra odpoveď, v ktorej slovenské orgány vysvetľujú, prečo chcú pristúpiť k zrýchlenému prijatiu. Podľa komisára sa má novela schváliť 15. januára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko