Na hlavný obsah

Existujú tri predpoklady dosiahnutia mieru medzi Izraelom a obyvateľmi Gazy, oznámil Benjamin Netanjahu

Izraelské útoky už zabili vyše 20-tisíc Palestínčanov.

Existujú tri predpoklady dosiahnutia mieru medzi Izraelom a obyvateľmi Gazy, oznámil Benjamin Netanjahu
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu Foto: RTVS

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vychádza z toho, že existujú tri predpoklady dosiahnutia mieru: zničenie Hamasu, demilitarizácia Pásma Gazy a deradikalizácia palestínskej spoločnosti. Napísal to v komentári pre denník The Wall Street Journal (WSJ).

„Hamás musí byť zničený, Gaza musí byť demilitarizovaná a palestínska spoločnosť musí byť deradikalizovaná. To sú tri predpoklady pre mier medzi Izraelom a jeho palestínskymi susedmi v Gaze,“ začal svoj príspevok Netanjahu.

Pre splnenie prvého bodu je podľa sedemdesiatštyriročného politika nutné zlikvidovať vojenské kapacity Hamásu a ukončiť jeho politickú vládu nad Gazou. Pri zničení palestínskeho radikálneho hnutia bude podľa Netanjahua Izrael „naďalej postupovať v plnom súlade s medzinárodným právom“.

Demilitarizácia Gazy bude podľa izraelského ministerského predsedu vyžadovať dočasnú bezpečnostnú zónu na obvode pásma a vytvorenie kontrolného mechanizmu na hranici medzi Gazou a Egyptom. Tá má „zodpovedať bezpečnostným potrebám Izraela a zabráni pašovaniu zbraní na toto územie“.

Vplyv škôl na deti

K deradikalizácii bude podľa Netanjahua potrebné okrem iného zabezpečiť, aby školy učili deti vážiť si život skôr ako smrť a imámi prestali kázať o vraždení Židov.

Súčasnú vojnu rozpútal útok Hamásu a ďalších ozbrojených skupín z Gazy na Izrael, ktorý si 7. októbra vyžiadal 1200 obetí, prevažne civilistov.

Rozsiahle izraelské útoky na Gazu odvtedy pripravili o život vyše 20 000 Palestínčanov, vrátane tisícov detí. Veľká väčšina z 2,3 milióna obyvateľov Gazy musela kvôli vojne opustiť svoje domovy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet