Na hlavný obsah

Frontex bude hliadkovať na fínsko-ruskej hranici, nasadil desiatky pohraničníkov

Od augusta dorazilo na hranicu takmer tisíc žiadateľov o azyl.

Frontex bude hliadkovať na fínsko-ruskej hranici, nasadil desiatky pohraničníkov
Ilustračná snímka pásky na ruke príslušníka agentúry Frontex. Foto: Facebook/Frontex, the European Border and Coast Guard Agency

Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) vo štvrtok uviedla, že na stráženie fínsko-ruskej hranice nasadila 55-členný tím. Informovala agentúra AFP.

Frontex poskytnutie pomoci avizoval koncom novembra. Väčšinou ide o členov pohraničnej stráže, ktorí budú hliadkovať priamo v teréne do konca januára, povedal hovorca Frontexu Piotr Switalski. Dodal, že pomoc možno podľa potreby skrátiť alebo predĺžiť.

Fínske úrady uviedli, že od augusta dorazilo na rusko-fínsku hranicu takmer tisíc žiadateľov o azyl, najmä zo Somálska, Iraku a Jemenu. Helsinki obvinili Moskvu zo zneužívania migrantov na vyvíjanie nátlaku a označili to za „hybridnú operáciu“.

Fínska pohraničná stráž priblížila, že niektoré väčšie skupiny migrantov sa už presunuli do iných častí Ruska, niektoré sa však naďalej pohybujú v okolí hranice.

Fínsko sa v novembri v dôsledku narastajúceho prílevu migrantov z ruského územia rozhodlo uzatvoriť všetky hraničné priechody s Ruskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet