Na hlavný obsah

Fungovanie menších lyžiarskych stredísk ovplyvnia ceny energií. Môže sa to odraziť na cene vstupného

Niektoré strediská hľadajú alternatívne riešenia.

Fungovanie menších lyžiarskych stredísk ovplyvnia ceny energií. Môže sa to odraziť na cene vstupného
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Aj menšie lyžiarske strediská sa chystajú na zimnú sezónu. Trápia ich však vysoké ceny energií. Otvárať chcú, ale zároveň musia hľadať riešenia ako ušetriť. Vysoké ceny energií pociťujú aj v stredoslovenskom lyžiarskom stredisku Selce-Čachovo. Sezónu tam plánujú otvárať už na budúci týždeň.

„Situácia je ozaj napätá, nie je veľmi dobrá pre drobné strediská. Objednávky elektriny nie sú u nás také, ako pri väčších strediskách celoročné. My sme sezónni odberatelia, takže máme s tým dosť problém,“ priblížil vedúci lyžiarskeho strediska Selce-Čachovo Dušan Mesík.

Ako sa lyžiarske strediská pripravujú na sezónu zisťoval v relácii Správy RTVS z regiónov redaktor Alexander Ernest:

Prípravu na sezónu museli nastaviť ekonomickejšie. „Budeme sa snažiť snežiť na nočný prúd, ktorý je podstatne lacnejší,“ prezradil Dušan Mesík. Zvýšia aj vstupné o približne jedno až dve eurá. Rovnaké zvyšovanie plánujú aj v stredisku Šachtičky, kde sa rozhodli aj počas krízy investovať.

„Áno, tie ceny ako rastú, my to cítime. Ale aj napriek tomu je potrebné investovať do strediska stále, čo sú zase ďalšie náklady, ideme v podstate úplne na hranu, dúfam že to prežijeme,“ vyjadrila sa k situácii Barbora Hegedüs z lyžiarskeho strediska Šachtičky.

Na Šachtičkách sa snažia stredisko vzkriesiť napríklad aj spoluprácou s lyžiarskym zväzom. „Chceme aby sa k nám vrátili mladí športovci. Sú tu dva svahy, ktoré majú certifikát FIS, takže sa tu môžu aj takéto medzinárodné aj súťaže organizovať,“ dodala Barbora Hegedüs.

Moderná technológia na zasnežovanie

O niečo lepšie sú na tom na Krahuliach pri Kremnici, otvoria už túto sobotu (1. 12.). „A je to hlavne kvôli tomu, že máme unikátnu patentovanú technológiu na úpravu vody v zasnežovaní, kde fyzikálne upravujeme vodu. Sme pritom schopní už pri teplote 0,5 stupňa vytvárať sneh,“ povedal spolumajiteľ strediska na Krahuliach Vladimír Urblík.

Aj napriek zvýšeným nákladom tento rok vstupné zvyšovať nebudú. „Snažíme sa zoptimalizovať prevádzku tým, že večerné lyžovanie prevádzkujeme každý deň. Pre mňa to je len jedno z riešení. Problém to nerieši, ale snažíme sa,“ dodal Urblík.

Zimnú sezónu plánujú cez víkend odštartovať aj vo Vysokých Tatrách, v lyžiarskom stredisku pod Chopkom a napríklad aj na Donovaloch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny