Na hlavný obsah

Nomináciu na Zlatý glóbus vedie film Barbie, tesne za ním je dráma Oppenheimer

Ceny budú odovzdané 7. januára 2024.

Nomináciu na Zlatý glóbus vedie film Barbie, tesne za ním je dráma Oppenheimer
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo/Chris Pizzello, File

Najviac nominácií na Zlaté glóbusy, deväť, získala komédia Barbie režisérky Grety Gerwigovej. Tesne druhá je s ôsmimi nomináciami dráma o tvorcovi jadrovej bomby Oppenheimer od Christophera Nolana. Informovala o tom v pondelok (11. 12.) agentúra AP. Ceny budú odovzdané 7. januára 2024.

Film Barbie inšpirovaný obľúbenou rovnomennou bábikou bol nominovaný v kategórii najlepšia komédia alebo muzikál, nominácie získala aj herečka Margot Robbieová a herec Ryan Gosling.

Na Zlatý glóbus boli nominovaní tiež herci z filmu Oppenheimer Cillian Murphy, Robert Downey Jr. a Emily Bluntová.

Medzi nominovanými filmami v kategórii najlepšia dráma je okrem Oppenheimera aj kriminálna snímka Zabijaci rozkvitnutého mesiaca, ktorý natočil režisér Martin Scorsese a zahrali si v ňom Leonardo DiCaprio a Robert De Niro. Šancu na zisk Zlatého glóbusu má ako dráma aj film Maestro režiséra Bradleyho Coopera, ktorý v ňom tiež stvárnil dirigenta Leonarda Bernsteina.

Na snímke sošky Zlatých glóbusov
Na snímke sošky Zlatých glóbusov.Foto: TASR/AP

V kategórii najlepšia komédia sa do užšieho výberu okrem Barbie dostal napríklad aj surrealistický sci-fi film Chudáčci režiséra Jorgosa Lanthimosa, kde hlavné úlohy obsadili herci Emma Stoneová a Willem Dafoe.

Zlaté glóbusy sú považované za akúsi predohru prestížnejších Oscarov. Každoročne ich udeľovala nezisková Asociácia zahraničných novinárov v Hollywoode (HFPA), ktorá sa ale v posledných rokoch stala terčom kritiky, pretože podľa odporcov nemala vo svojich radoch dostatok zástupcov etnických menšín a bola obviňovaná z korupcie.

V júni kúpili Zlaté glóbusy investori, vrátane amerického miliardára Todda Boehlyho. HFPA bola rozpustená s cieľom obnoviť bývalú prestíž Zlatých glóbusov. Hlasovací orgán teraz tvorí 300 novinárov zo 75 krajín so 60 percentnou rasovou a etnickou rozmanitosťou, uviedli podľa agentúry Reuters organizátori.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet