Na hlavný obsah

Opozícia varuje, že zrušenie špeciálnej prokuratúry ovplyvní priebeh živých káuz

Vláda zvažuje aj to, čo urobí so Špecializovaným trestným súdom.

Opozícia varuje, že zrušenie špeciálnej prokuratúry ovplyvní priebeh živých káuz
Daniel Lipšic. Foto: RTVS

Vyjadrenia ministrov potvrdzujú, že sa zhodli na zrušení prípadne zmenách na Úrade špeciálnej prokuratúry. Opozícia si myslí, že to ovplyvní aktuálne súdne procesy. Avizuje preto podanie na Ústavný súd SR.

Takzvané živé prípady by po novom prevzali krajské prokuratúry. Vláda zvažuje aj to, čo urobí so Špecializovaným trestným súdom.

Špeciálna prokuratúra vznikla, aby dozorovala pred súdmi najzávažnejšie ekonomické a násilné zločiny. Neskôr sa za korupciu postavil pred súd aj samotný špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Za prijímanie úplatku dostal trest osem rokov väzenia. Novej vláde sa však zdá špeciálna prokuratúra nadbytočná.

„Určite to potrebné je, veď boli ste tu tri roky, máme tu x rozhodnutí ESĽP, aj ústavného súdu o porušovaní práv a slobôd v rámci trestných konaní. Máme to aj v programovom vyhlásení vlády. Nie je to nič prekvapujúce,“ povedal minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD).

Špeciálna prokuratúra pred súdom dozoruje aj prípady známych káuz, akými sú napríklad Mýtnik, Očistec či Judáš. S tými sa spájajú aj viacerí funkcionári Smeru. Podľa opozičnej strany SaS chce takto vláda Roberta Fica (Smer-SD) ovplyvniť živé súdne pojednávania.

Zrušeniu špeciálnej prokuratúry sa v Správach RTVS venoval redaktor Timotej Pisch:

Podľa opozície ide o útok na právny štát

„Ja to vnímam tak, že je ochotný predať Slovensko, našu bezpečnosť, bezpečnosť nás všetkých za to, aby sa niektoré kauzy jednoducho nedovyšetrovali, aby sa nedokončili na súde,“ usúdila poslankyňa NR SR a bývalá ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS).

„Oslabenie alebo zrušenie tejto inštitúcie je v dnešnom kontexte frontálnym útokom na právny štát na Slovensku,“ uviedol podpredseda NR SR a predseda strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka.

„To, že sa vláda snaží účelovo presadiť tieto zmeny v skrátenom legislatívnom konaní je podľa KDH neprípustný zásah do fungovania právneho štátu na Slovensku,“ zaznelo vo vyjadrení poslanca NR SR a predsedu hnutia KDH Milana Majerského.

Členovia vlády ubezpečujú, že so zrušením špeciálnej prokuratúry spravodlivosť na Slovensku neutrpí.

„Prípady budú normálne žiť ďalej a generálna prokuratúra nie je na Slovensku orgán, ktorý nič nerobí. Prípady sa nikomu nezoberú, všetci ich budú mať, len jediné, že politik Lipšic nebude na čele prokuratúry,“ tvrdí minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS).

„My sme to pred voľbami hovorili jasne, že ani špeciálna prokuratúra, ani Daniel Lipšic pre nás nie sú zlatým teľaťom spravodlivosti. Uvidíme s čím príde pán minister Susko a budeme o tom diskutovať,“ povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

O zrušení špeciálnej prokuratúry by mohol kabinet rozhodnúť už na najbližšom rokovaní v stredu (6. 12.). Vláda sa plánuje v budúcnosti zaoberať aj tým, ako naloží so Špecializovaným trestným súdom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko