Na hlavný obsah

Osobní asistenti majú problém s plateným parkovaním v Bratislave. Niekde ich to vyjde aj 20 eur denne

Magistrát prichádza v novom roku s pomocou.

Osobní asistenti majú problém s plateným parkovaním v Bratislave. Niekde ich to vyjde aj 20 eur denne
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Osobní asistenti, ktorí sa denne starajú o ľudí so zdravotným postihnutím, majú problém s platením parkovného v Bratislave. U klientov, ktorí potrebujú stálu asistenciu, trávia aj desať hodín denne, čo v niektorých zónach vyjde aj na 20 eur. Magistrát preto prichádza od nového roku s pomocou.

Ľudmiline asistentky sú jej rukami a nohami. Každý deň sa o ňu starajú spolu 20 hodín. Aby boli v pohotovosti, dochádzajú k nej autami. Od spustenia parkovacieho systému v Bratislave si však za parkovanie pri jej byte musia platiť.

Na problém upozornil aj Úrad komisára pre osoby so zdravotným postihnutím. Bratislavský magistrát v lete povolil rezidentom, ktorí potrebujú opatrovateľov, viac hodín parkovania pre návštevy. Ani nárast z pôvodných 500 na 750 hodín ročne však nestačí.

Problémom s parkovaním pre osobných asistentov v Bratislave sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Andrea Šeligová:

„Ak niekto potrebuje napríklad osobného asistenta osem hodín denne, päť dní v týždni, tak to vychádza na štyri až päť mesiacov za rok,“ priblížila hovorkyňa úradu Elena Koritšánska.

Mesto už preto schválilo ďalšie riešenie pre asistentov ľudí so zdravotným postihnutím. Platiť začne od začiatku budúceho roka.

„V prípade, že vlastne cestujú do danej zóny za účelom poskytnutia takejto pomoci, tak majú 90-percentnú zľavu z hodinového parkovania,“ uviedol hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Magistrát chce v spolupráci s komisárkou ďalej sledovať situáciu. V prípade, že to bude treba, pripraví aj iné opatrenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny