Na hlavný obsah

Ovzdušie v Jelšave by sa mohlo zlepšiť. Domácnostiam bezplatne vymenia vykurovacie telesá

V Jelšave býva počas zimy zvýšený výskyt smogu.

Ovzdušie v Jelšave by sa mohlo zlepšiť. Domácnostiam bezplatne vymenia vykurovacie telesá
Ovzdušie v Jelšave. Foto: RTVS

Ovzdušie v Jelšave by sa malo zlepšiť. Vláda schválila tri milióny eur na výmenu vykurovacích telies a výrobu brikiet. Reaguje tým aj na žalobu Európskej únie na Slovensko za neriešenie tejto havarijnej situácie. V Jelšave býva najmä počas zimy zvýšený výskyt smogu.

Sto domácnosti by si malo bezplatne vymeniť staré vykurovacie zariadenia za novšie, ekologickejšie. Týka sa to aj dvoch mestských bytových domov, kde je 40 bytov.

„Naši zamestnanci aj s odborníkmi navštevovali tieto domácnosti. Konkrétne na mieste sa zisťovali podmienky, aký typ zariadenia by bol vhodný,“ uviedol primátor mesta Jelšava Milan Kolesár.

Riešeniu problému so smogov v Jelšave sa v relácii Správy RTVS z regiónov venovala redaktorka RTVS Martina Beshirová:

Ďalším opatrením je výroba brikiet, ktoré bude vyrábať mestský sociálny podnik.

„Čaká nás obstarávanie linky, zamestnanie štyroch ľudí, lebo vzniknú štyri nové miesta. Finálnym produktom bude výroba brikiet, ktoré budeme distribuovať do domácností v meste,“ informoval riaditeľ Mestských služieb Jelšava Ján Hyžnaj.

Slovensko platí sankcie za znečistené ovzdušie

Mesto Jelšava má problémy s kvalitou ovzdušia najmä v zime. Odborníci to pripisujú zlému vykurovaniu.

„Pokiaľ by sa skutočne podarilo vymeniť najhorších sto kotlov, tak by sme určite zaznamenali nejaké zlepšenie. Nehovorím, že obrovské, ale určite by to prispelo k zlepšeniu kvality ovzdušia,“ povedal vedúci odboru monitorovania kvality ovzdušia SHMÚ Martin Kremler.

Tento projekt sa pripravoval od začiatku tohto roka. Súvisí to aj so sankciami, ktoré Slovensko platí za znečistené ovzdušie.

„V konečnom dôsledku som už rád, že máme niečo v rukách. Je to schválené uznesenie, lebo sme sa tomu venovali niekoľko mesiacov,“ dodal primátor Jelšavy.

„Táto vláda je prvá, ktorá schválila úplne jasné riešenie vážnej žaloby európskeho súdu, pokiaľ ide o kvalitu ovzdušia v okolí Jelšavy,“ vyhlásil minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS).

Jelšava tak bude prvým slovenským mestom, kde sa takýto projekt na zlepšenie kvality ovzdušia zrealizuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny