Na hlavný obsah

Pentagón reaguje na útoky na lode v Červenom mori, ohlásil medzinárodnú misiu

K misii sa pridalo niekoľko ďalších

Pentagón reaguje na útoky na lode v Červenom mori, ohlásil medzinárodnú misiu
Na archívnej snímke letecký pohľad na sídlo amerického Pentagónu vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Spojené štáty v noci na utorok (19. 12.) oznámili vytvorenie desaťčlennej koalície na ochranu obchodných lodí plaviacich sa Červeným morom pred útokmi húsíjských povstalcov z Jemenu. Podľa agentúry AP to v Bahrajne oznámil minister obrany USA Lloyd Austin.

K tejto misii sa k USA pridali Spojené kráľovstvo, Bahrajn, Kanada, Francúzsko, Taliansko, Holandsko, Nórsko, Seychely a Španielsko, oznámil Austin. Niektoré z krajín sa postarajú o spoločné hliadky, zatiaľ čo iné poskytnú spravodajskú podporu v južnej časti Červeného mora a v Adenskom zálive.

Terčom útokov spáchaných húsíami bolo v uplynulých dňoch niekoľko lodí plaviacich sa v Červenom mori. Niektoré napadli bezpilotné lietadlá či balistické rakety vypálenými z oblastí Jemenu kontrolovaných húsíami, doplnila AP.

Závažnosť týchto útokov viedla viaceré lodné spoločnosti k tomu, aby nariadili svojim lodiam zakotviť a nevstupovať do úžiny Báb al-Mandab, kým nebude možné vyriešiť bezpečnostnú situáciu.

„Ide o medzinárodnú výzvu, ktorá si vyžaduje kolektívnu akciu,“ uviedol minister Austin vo vyhlásení zverejnenom tesne po polnoci v Bahrajne. „Preto dnes oznamujem vznik operácie Prosperity Guardian – novej dôležitej mnohonárodnej bezpečnostnej iniciatívy,“ doplnil Austin.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet