Na hlavný obsah

Po Vianociach sú smetné koše preplnené zbytočným odpadom. Existujú jednoduché možnosti, ako to zmeniť

Bežný Slovák vyprodukuje v priebehu decembra 40 kilogramov odpadu.

Po Vianociach sú smetné koše preplnené zbytočným odpadom. Existujú jednoduché možnosti, ako to zmeniť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Vianoce pribúda odpad, je to viditeľné v smetiakoch a potvrdzujú to aj zberové spoločnosti. Sviatočné smetie sa pritom dá obmedziť. Po Štedrom dni končí v odpadkových košoch najmä obalový materiál z darčekov a potravín.

„Evidujeme zvýšenú produkciu odpadu. Pri modrých kontajneroch nachádzame nespočetné množstvo krabíc, ktoré sú nestláčané, čiže prosíme obyvateľov, aby krabice po darčekoch stláčali, pretože takto môžeme ušetriť napríklad až 80 percent miesta,“ avizovala hovorkyňa spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu Zuzana Balková.

O odpade po Vianociach zisťovala viac v relácii Správy :24 redaktorka Barbora Škulová:

„Bežný Slovák v priebehu decembra dokáže vyprodukovať 40 kilogramov odpadu,“ podotkla Petra Csefalvayová z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky.

Efektívne je baliť veci do opakovateľne použiteľných tašiek či obalov a nakupovať tovary ekologicky zabalené už od výrobcu. Tým sa vytvára tlak aj na producentov, aby tejto otázke venovali pozornosť.

„Slováci majú tendenciu aj nakupovať a míňať udržateľne alebo uvedomelo. No v prieskumoch to vyzerá tak, že vyše 60 percent Slovákov by to aj robilo, ale problém majú s tým, že je to pre nich možno trošku drahšia záležitosť. A tým pádom, keď máme vysokú infláciu, tak ich to obmedzuje. Vyššie náklady ich trochu brzdia,“ uviedla analytička Wood & Company Eva Sadovská.

Eko-obaly sú nám však na nič, ak odpad netriedime. Pod vianočným stromčekom väčšinou vzniká rôznorodá zmes materiálov na vyhodenie.

Odborníčka z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky hovorí, že ak chceme menej odpadu, musíme aj menej nakupovať. To platí aj pri jedle, ktorým cez sviatky tiež výrazne plytváme a často končí v koši.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko