Na hlavný obsah

Poľnohospodári krajín V4 žiadajú EÚ, aby zakročila proti dovozu z Ukrajiny

Zatiaľ si to každá krajina rieši vo vlastnej réžii.

Poľnohospodári krajín V4 žiadajú EÚ, aby zakročila proti dovozu z Ukrajiny
Predsedovia poľnohospodárskych komôr V4 - zľava Balázs Győrffy (Maďarsko), Ján Doležal (ČR), Emil Macho (SR) a Robert Macho (Poľsko). Foto: RTVS

Poľnohospodári a potravinári z krajín Vyšehradskej štvorky chcú spoločne zatlačiť na Európsku úniu. Žiadajú, aby prijala bezodkladné a celoplošné riešenie nepriaznivého dosahu na agrosektor, ktorý súvisí s dovozom ukrajinských produktov na naše trhy. Vo Vysokých Tatrách podpísali spoločné komuniké.

Európa mala v pláne pomôcť Ukrajine vyviezť cez svoje územie komodity do tretích krajín, stali sme sa však cieľovou destináciou.

„Pozeráme sa na to, ako sa valí produkcia z Ukrajiny do Európy. Častokrát ani nie od ukrajinských poľnohospodárov, ale od firiem, ktoré ovládajú ukrajinské poľnohospodárstvo,“ uviedol prezident Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Emil Macho.

Neregulovaný dovoz ukrajinských produktov do Európskej únie spôsobil pokles cien, stratu exportných trhov a preplnené sklady. Našich farmárov to decimuje. Aj v skladoch pod Tatrami leží dvetisíc ton obilia ešte z vlaňajšieho roku.

„Nová úroda, ktorá pribúda na skladoch, je zhruba päťtisíc ton. Všetko je nepredajné alebo predajné za veľmi nízke ceny,“ informoval konateľ podtatranských agrofariem Norbert Fassinger. Zatiaľ si každá krajina rieši tento problém vo vlastnej réžii.

„Minulý týždeň na vláde bol schválený zákaz dovozu komodít z Ukrajiny na dobu neurčitú. Mali sme štyri. Teraz ich máme štrnásť,“ povedal minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD).

Dovozu komodít sa v relácii Správy RTVS z regiónov venovala redaktorka RTVS Ivana Ratkovská:

Žiadajú prehodnotiť dohodu o trhu s Ukrajinou

V komuniké žiadajú zástupcovia agropotravinárov krajín V4 prehodnotiť dohodu o liberálnom trhu s Ukrajinou, predĺženie zákazu dovozu komodít z Ukrajiny a rozšíriť a zjednotiť ich zoznam.

„S hrôzou sa pozeráme na to, čo sa deje na Ukrajine. Sme presvedčení, že tým Ukrajine vôbec nepomáhame, ak zruinujeme svoje vlastné hospodárstvo,“ skonštatoval prezident Maďarskej poľnohospodárskej komory Balázs Győrffy.

„Spočítali sme si dosahy len za rok 2023, je to zhruba na úrovni jednej miliardy eur,“ uviedol prezident Agrárnej komory Českej republiky Ján Doležal.

Takáto situácia je dlhodobo neudržateľná. Aj konateľ Fassinger verí v lepšie časy. Priznáva však, že v zálohe je aj najhorší možný scenár. „Ja mám tiež plán B. Ak sa nič nezmení, zo 70 ľudí prepustím 60 a nechám si traktoristov. Budeme mulčovať plochy a čakať na platbu z Únie,“ vysvetlil.

Agropotravinárske samosprávy krajín V4 varujú aj pred príliš horlivým postupom, čo sa týka vstupu Ukrajiny do Európskej únie, čo môže krízu ešte prehĺbiť. Ukrajina je poľnohospodárska veľmoc s tretinou výmery poľnohospodárskej výmery krajín EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny