Na hlavný obsah

Poľský ústavný súd spochybnil finančné tresty od EÚ, ktoré Varšava dostala pre ťažbu v bani Turów

Jeho verdikt vyostruje spory medzi Európskou komisiou a Varšavou.

Poľský ústavný súd spochybnil finančné tresty od EÚ, ktoré Varšava dostala pre ťažbu v bani Turów
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Finančné tresty, ktoré Poľsku v súvislosti s pokračovaním ťažby v bani Turów neďaleko hraníc s Českom a s fungovaním disciplinárnej komory poľského najvyššieho súdu uložil Súdny dvor EÚ, sú v rozpore s poľskou ústavou.

K takémuto záveru v pondelok (11. 12.) dospel poľský ústavný súd. Jeho verdikt podľa agentúry Reuters vyostruje spory medzi Európskou komisiou a Varšavou.

Ústavný súd nevyhovel žiadosti predsedu poľského Sejmu, dolnej komory parlamentu, aby rozhodnutie odložil do vtedy, kým sa k sporu vyjadria poslanci, píše portál právo.pl.

Po októbrových voľbách stratila v poľskom parlamente väčšinu strana Právo a spravodlivosť. S jej vládou vedie Európska komisia spory kvôli porušovaniu princípov právneho štátu.

Ústavný súd vo veci postihov v prípade Turówa a disciplinárnej komory najvyššieho súdu dal za pravdu poľskému generálnemu prokurátorovi a ministrovi spravodlivosti Zbigniewovi Ziobrovi, ktorý je tvárou kontroverzných poľských justičných reforiem.

Označujú ho za spolitizovaný

Ústavný súd, ktorý jeho kritici označujú za spolitizovaný, už predvlani dospel k záveru, že niektoré články základných zmlúv o EÚ odporujú poľskej ústave.

Nadradenosť únijného práva nad národným je pritom jedným zo základných pravidiel fungovania európskeho bloku.

Česko predvlani vo februári pre rozšírenie ťažby v Turówe zažalovalo Poľsko na Súdnom dvore EÚ.

Generálny advokát Súdneho dvora EÚ dal českej žalobe vlani vo februári za pravdu. Poľsko podľa neho porušilo únijné právo, keď neposúdilo vplyv bane na životné prostredie.

Súdny dvor EÚ rozhodol v máji 2021, že Poľsko musí okamžite zastaviť ťažbu v bani Turów. Poľsko to odmietlo a Súdny dvor EÚ mu v septembri 2021 vymeral pokutu pol milióna eur denne za to, že ťažbu nezastavilo.

Vlani vo februári nakoniec spoločné rokovanie oboch krajín vyústilo do podpisu česko-poľskej dohody o riešení vplyvu ťažby v bani Turów.

Poľsko potom vyplatilo Česku ako náhradu za škody spôsobené ťažbou 45 miliónov eur a ČR stiahla žalobu na Poľsko, ktorú kvôli bani podala na Súdny dvor EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet