Na hlavný obsah

Pre vojnu v Gaze hrozí v EÚ veľké riziko teroristických útokov, tvrdí eurokomisárka

Riziko zvyšujú aj blížiace sa sviatky.

Pre vojnu v Gaze hrozí v EÚ veľké riziko teroristických útokov, tvrdí eurokomisárka
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Európska únia v súčasnosti čelí zvýšenej hrozbe terorizmu v dôsledku vojny v Pásme Gazy. Tá vyvoláva polarizáciu v spoločnosti, varovala v utorok (5. 12.) eurokomisárka pre vnútorne záležitosti Ylva Johanssonová.

„V súvislosti s vojnou medzi Izraelom a Hamasom a polarizáciou, ktorú vyvoláva v našej spoločnosti, a tiež v súvislosti s blížiacim sa obdobím sviatkov, hrozí v EÚ veľmi veľké riziko teroristických úrokov,“ uviedla komisárka pred zasadnutím ministrov vnútra členských krajín EÚ v Bruseli, informuje agentúra DPA.

Johanssonová pritom poukázala na viaceré udalosti vrátane sobotňajšieho (2. 12.) útoku v Paríži, pri ktorom muž neďaleko Eiffelovej veže zabil nemeckého turistu a zranil ďalších dvoch ľudí. Išlo o zradikalizovaného islamistu, ktorý prisahal vernosť extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Komisárka avizovala, že plánuje vyčleniť ďalších 30 miliónov eur na ochranu niektorých potenciálne ohrozených lokalít, napríklad bohoslužobných objektov.

Ministri členských štátov majú na utorkovom stretnutí v Bruseli diskutovať o bezpečnosti vo vnútri Únie v súvislosti s vojenskými konfliktmi na Ukrajine a Blízkom východe. Na programe je tiež rokovanie o situácii v schengenskom priestore a o reforme azylovej a migračnej politiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet