Na hlavný obsah

Predčasné odchody do dôchodku môžu ohroziť potravinárstvo. Firmy nemajú za zamestnancov náhradu

Výrazný výpadok aktuálne pociťujú hydinári.

Predčasné odchody do dôchodku môžu ohroziť potravinárstvo. Firmy nemajú za zamestnancov náhradu
Ilustrační snímka. Foto: TASR

Predčasné odchody do dôchodku môžu ovplyvniť chod potravinárskych závodov. Niektoré sektory hlásia výpadok viac ako desatiny zamestnancov. Firmy ich nemajú kým nahradiť.

Zatiaľ čo popri starobnom dôchodku zamestnanci v potravinárstve často brigádujú, pri predčasnom dôchodku sa to nedá. Výrazný výpadok tak aktuálne pociťujú hydinári.

Na problémy v potravinárstve sa v Správach RTVS z regiónov pozrela redaktorka Jana Obrancová:

„Niektorých sa to týka desať až 15 percent zamestnancov, čiže je to veľká strata. Dá sa to vydržať nejaké dva až tri mesiace, ale potom vlastne bude potrebné tých zamestnancov nahradiť,“ povedal predseda Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

Pre odchody do predčasného dôchodku v kombinácii s chorobnosťou už avizovali obmedzenia výroby pekári. Problém sa však týka celého odvetvia – nielen závodov, ale aj chovov zvierat.

„Na konci roka im neodchádza jeden či dvaja starší zamestnanci, ale hneď niekoľko, piati, šiesti alebo siedmi, čo už potom urobí vážny problém,“ skonštatovala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Aj mnohí agropotravinári už dnes siahajú po pracovníkoch zo zahraničia. Na rozdiel od niektorých iných odvetví sa však na tento zdroj pracovných síl nevedia spoľahnúť.

Nie je až také lukratívne

„Proces vybavovania pracovných povolení trvá. Poľnohospodárstvo a potravinárstvo nie je až také lukratívne pre zamestnancov,“ doplnil Molnár.

„Problém nedostatku pracovnej sily však nemožno vyriešiť len zamestnancami z iných krajín. Primárnym zdrojom pracovnej sily by mal byť domáci trh práce. Súčasný potenciál spočíva najmä v mladých ľuďoch bez pracovných skúseností a v dlhodobo nezamestnaných,“ povedala hovorkyňa ministerstva práce Natália Jachym Holubová.

Faktom však je, že do agrosektora sa dlhodobo nehrnú ani nezamestnaní, ani mladí ľudia. Problémy s náborom majú v niektorých odboroch už aj agropotravinárske školy.

„Vieme otvoriť triedu cukrár-kuchár alebo cukrár-pekár, jediné. Čo sa nám nedarí otvoriť, sú mäsiari. Záujem nie je veľký. Keď majú nastúpiť do práce, tak zisťujú, že práca je ťažká, resp. je menej platená ako v iných priemyselných odboroch,“ vysvetlila riaditeľka SOŠ potravinárskej v Nitre Katarína Čurillová.

Pre nárast záujmu o predčasné dôchodky a s tým súvisiace výpadky zamestnancov už avizuje štát na začiatok roka zmeny v legislatíve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika