Na hlavný obsah

Premiér Fico potvrdil Šmyhaľovi záujem Slovenska poskytovať Ukrajine humanitárnu pomoc

Neveríme vo vojenské riešenie konfliktu na Ukrajine, vyhlásil.

Premiér Fico potvrdil Šmyhaľovi záujem Slovenska poskytovať Ukrajine humanitárnu pomoc
Predseda vlády Robert Fico. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD) potvrdil v pondelkovom (4. 12.) telefonáte s ukrajinským predsedom vlády Denysom Šmyhaľom záujem Slovenskej republiky pomáhať Ukrajine humanitárne a v civilnej oblasti. Informoval o tom na sociálnej sieti.

Avizoval tiež stretnutie so Šmyhaľom na slovensko-ukrajinských hraniciach začiatkom roku 2024. „Neveríme vo vojenské riešenie konfliktu na Ukrajine, lebo vedie len k zbytočnému krviprelievaniu bez výsledkov,“ skonštatoval Fico.

Vylúčil dodávky zbraní a munície zo štátnych skladov a armády. Deklaroval pripravenosť pomôcť Ukrajine pri odmínovaní, dodať na to špeciálnu techniku, spolupracovať v energetickej oblasti vrátane monitorovania civilných jadrových zariadení a pomôcť humanitárne.

Potvrdil tiež, že SR bude pokračovať v zákaze dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov na územie SR. Ako zdôvodnil, Slovensko by išlo proti vlastným poľnohospodárom.

Premiér tiež potvrdil, že SR podporuje európsku perspektívu Ukrajiny a Moldavska, ale spoločne s krajinami západného Balkánu. Zároveň je za pripravovanú revíziu rozpočtu Európskej únie na roky 2024 – 2027 za podmienok, ktoré už verejne definoval.

Spolupráca v uvedených oblastiach má byť predmetom stretnutia slovenského a ukrajinského premiéra na začiatku nového roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko