Na hlavný obsah

Ročné parkovanie v centre Žiliny stojí aj stovky eur. Mesto chystá podobný systém na sídliskách

Parkovanie tam stojí viac než vo väčších mestách.

Ročné parkovanie v centre Žiliny stojí aj stovky eur. Mesto chystá podobný systém na sídliskách
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vodiči v Žiline platia za parkovacie karty omnoho viac ako v iných mestách. Kým ľudia s trvalým pobytom platia za prvé auto maximálne 100 eur, poplatok pre ľudí s prechodným pobytom sa šplhá až do výšky 600 eur ročne. Mesto chce obmedziť počet áut v centre.

Barbora dochádzala do Žiliny denne za prácou. Rozhodla sa, že sa sem presťahuje. Vyhliadla si byt v centre mesta. Odradila ju však vysoká cena za parkovanie.

„V tomto pásme pokiaľ nemá človek trvalé bydlisko v Žiline, tak platí za rezidentskú kartu 600 eur. Čo pre mňa bolo neprijateľné, je to neskutočne veľa peňazí za parkovanie, a tým pádom sme museli hľadať bývanie inde,“ povedala Barbora.

Parkovaniu v Žiline sa v reportáži v relácii Správy :24 venoval redaktor RTVS Martin Do:

V Žiline majú dve parkovacie pásma. V pásme A zaplatí rezident s prechodným pobytom 600 eur, v pásme B je to 500 eur. Pritom obyvateľ s trvalým pobytom zaplatí za jedno auto maximálne 100 eur.

„Hlavný dôvod, prečo sme rozlíšili aj cenovú hladinu pre rezidenta/nerezidenta – nerezident vzhľadom na to, že neplatí v meste žiadne poplatky, tak bude platiť aspoň za parkovacie miesto,“ vysvetlil referent mobility mesta Žilina Ľuboš Slebodník.

Zmenu chystajú aj na sídliskách

Podobný systém chcú zaviesť aj na sídliskách. Mesto za to obyvateľom sľubuje kvalitnejšie služby.

„Všetky tieto vybrané prostriedky, či už z parkovacích kariet, alebo zo zaplateného parkovného, tak pôjdu do fondu mobility, kde je striktne určený ich mechanizmus použitia. Čiže tam, kde sa financie vyprodukovali, tak naspäť by aj mali ísť,“ povedal žilinský poslanec Karol Čepec.

„Je to určite nepopulárne opatrenie, ale z pohľadu samosprávy legitímne. Mestá sa pochopiteľne snažia starať primárne o svojich obyvateľov. Parkoviská sú preplnené a možno práve takéto zvýšenie cien donúti investorov stavať parkovacie domy a zlepšiť parkovacie kapacity,“ skonštatoval dopravný analytik Tomáš Burger.

Cena je však niekoľko násobne vyššia ako napríklad v omnoho väčších Košiciach. Tu zaplatí občan s prechodným pobytom za rovnakú kartu 100 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny