Na hlavný obsah

S kontrolou z finančnej správy sme sa boli pozrieť na trhoch. Hľadali sme chýbajúce pokladne, bločky či falzifikáty

Pri vianočných nákupoch treba byť obozretný.

S kontrolou z finančnej správy sme sa boli pozrieť na trhoch. Hľadali sme chýbajúce pokladne, bločky či falzifikáty
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na vianočné trhy a jarmoky si v týchto dňoch posvietia kontroly finančnej správy. Colníci odhaľujú nielen chýbajúce pokladne a bločky, ale aj predajcov, ktorí ponúkajú falzifikáty či nebezpečné produkty. Upozorňujú, aby sme sa pri vianočných nákupoch mali na pozore.

Colníci chodia na vianočné trhy neohlásene a v civile. V Nových Zámkoch zamierili k stánku s vianočným punčom a jedlom. Nakúpili ako bežní zákazníci. Objednali si nápoje a čakali, či im vydajú pokladničný blok, až potom vytiahli služobný preukaz.

Takéto kontroly robia denne po celom Slovensku. Práve chýbajúce bloky sú najčastejšími porušeniami, za ktoré hneď na mieste pokutujú.

S kontrolou z finančnej správy sa na vianočných trhoch bola pozrieť redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová. Pozrite si reportáž z relácie Správy :24:

„Nezaevidujú v pokladnici, respektíve zaeviduje, ale nevydá bloček. Tým pádom on neodvedie ani daň, čiže všetko je to preňho do vrecka. Vždy treba trvať na tom, aby bloček dostal kupujúci,“ vysvetlil príslušník finančnej správy.

Kontrolujú nielen bločky

Kontrolóri prechádzajú aj stánky s výrobkami a hračkami. Hľadajú falzifikáty známych značiek, ktoré tu nie sú ničím výnimočným. Na jarmoku v Komárne zadržali nedávno vyše 250 stavebníc podobných dánskemu výrobcovi – ibaže mali podozrivo nízku cenu.

„Treba použiť taký zdravý sedliacky rozum, že musí kvalita vyhotovenia zodpovedať cene. Nemôžete chcieť za nízku cenu kvalitný výrobok. Je dôležité si všímať značku, ako je vyhotovená aj farebne. Písmenká či sú, ako majú byť. Veľmi sa to podobá,“ priblížila hovorkyňa Colného úradu Nitra Renáta Cebová.

Problémom napodobenín je kvalita. Často sa pri ich výrobe používajú nebezpečné materiály a bývajú aj zle vyhotovené, čo môže ublížiť napríklad deťom.

Na to, ako falzifikáty odhaliť, sa kontrolóri špeciálne školia. Ak ich na trhoch nájdu, do posledného kusa ich zadržia.

Všetok tovar, ktorý colníci počas kontrol zhabú, musia zlikvidovať. Buď ho spália, alebo špeciálne rozdrvia. Náhodné kontroly robia v týchto dňoch nielen na trhoch, ale aj v kamenných predajniach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika