Na hlavný obsah

Splátky hypoték po skončení fixácie výrazne vzrástli. Ľudia môžu požiadať o štátnu pomoc, no musia splniť kritériá

Odborníci pomoc považujú za štedrú.

Splátky hypoték po skončení fixácie výrazne vzrástli. Ľudia môžu požiadať o štátnu pomoc, no musia splniť kritériá
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Prví žiadatelia o pomoc s vysokými úrokmi by sa k peniazom mali dostať už po najbližšom daňovom priznaní. Ministerstvo financií predstavilo návrh, aké kritériá budú musieť splniť. Podľa odborníkov sú nastavené štedro. Definitívne však bude pomoc účinná až po schválení v Národnej rade.

Väčšina vlastníkov nehnuteľností, ktorým sa tento rok skončila fixácia, podpísali novú s niekoľkonásobne vyššími úrokmi. „Jednopercentný úrok pri 100-tisícovej hypotéke s 30-ročnou splatnosťou, s nárastom na štyri percentá, znamenal nárast o 100 eur mesačne,“ ozrejmil riaditeľ Finančného kompasu Matej Dobiš.

Problému s hypotékami sa v reportáži relácie Správy RTVS venovala redaktorka Ľubomíra Hulínová:

Mesačná splátka narástla aj našej diváčke, ktorá s manželom vlastní dom v blízkosti Žiliny. Mladej rodine sa pomoc zíde. Hovorí, že splátky im zdvihli o 200 eur a štátna pomoc im pomôže pokryť aspoň časť.

„Táto pomoc sa bude týkať rozdielu medzi pôvodnou splátkou a navýšenou splátkou a bude to 75 percent z toho rozdielu,“ vysvetlila tímová manažérka Partners Group Zuzana Karovičová.

Žiadateľ dostane maximálne 150 eur na mesiac. Posudzovať sa bude aj jeho plat, nesmie prevýšiť približne 2 090 eur. Ak sú na úverovej zmluve dvaja, tak dvojnásobok, podľa odborníka je to štedré.

„Rozprávame sa asi o 80 percentách trhu, ktorý na to bude mať nárok z pohľadu príjmu,“ povedal Matej Dobiš. Zuzana Karovičová však upozorňuje, že pomoc sa nemá týkať tých, ktorí počas roka zmenili banku.

„Toto sa dialo, že sa prenášali úvery z banky do banky kvôli nižším úrokovým sadzbám, ľudia to často využívali,“ uviedla Karovičová. Úver do inej banky si preniesla aj naša diváčka, ktorá chce zostať v anonymite. Refinancovala hypotéku na trojizbový byt v Bratislave.

„Úrok nám stúpol z dvoch na takmer štyri percentá, problém je však v tom, že sme pred dvoma mesiacmi menili banku,“ priblížila diváčka.

Peniaze vo forme daňového bonusu

Pomoc sa dá uplatniť len na jednu nehnuteľnosť. Ak má žiadateľ na viac úverov na dom či byt, vláda mu pomôže len s jedným. Podmienkou je, že nehnuteľnosť zároveň nesmie byť prenajímaná.

„To je to, čo sme tu mali nedávno, že ľudia si brali hypotekárne úvery na takzvané investičné byty, čiže presne pre týchto ľudí nie je určená pomoc,“ priblížil Matej Dobiš.

Peniaze sa za tento rok vyplatia jednorazovo vo forme daňového bonusu, ktorý si žiadateľ uplatní v najbližšom daňovom priznaní. „Ak sa klientom navýšila splátka dajme tomu v auguste, tak za každý mesiac do konca roka,“ dodala Zuzana Karovičová.

O pomoc sa bude dať požiadať aj na budúci rok. Forma vyplácania však bude iná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko