Na hlavný obsah

Tanker pri pobreží Jemenu zasiahla protilodná strela, mierila z územia ovládaného húsíjskými povstalcami

Obete nehlásia.

Ústredné velenie armády USA (CENTCOM) uviedlo, že tanker Strinda, ktorý bol v noci na utorok (12. 12.) pri pobreží Jemenu v Červenom mori terčom útoku, zasiahla protilodná strela s plochou dráhou letu odpálená z územia ovládaného jemenskými húsíjskými povstalcami. Vo vyjadrení o tom informoval CENTCOM na sociálnej sieti X.

CENTCOM dodal, že na lodi vypukol požiar, no nedošlo k stratám na životoch. Loď vyslala tiesňové volanie, ktoré zachytil torpédoborec amerického námorníctva USS Mason a následne jej poskytol pomoc, dodalo CENTCOM.

Húsíovia sa bezprostredne k zodpovednosti za útok neprihlásili, ich hovorca brigádny generál Jahja Sárí však avizoval dôležité oznámenie, ktoré má prísť o niekoľko hodín.

Títo povstalci podporovaní Iránom v poslednom období čoraz častejšie hrozia útokmi na všetky obchodné lode smerujúce do Izraela. Dôvodom hrozieb je ozbrojený konflikt Izraela a Palestínčanov v Pásme Gazy.

Spoločnosť Dryad Global, ktorá sa zaoberá bezpečnosťou lodnej dopravy, uviedla, že napadnutou loďou bol tanker Strinda, ktorý mieril z Malajzie do Suezského kanála. Používa sa na prepravu ropy a chemických produktov, je registrovaný v Nórsku a plaví sa pod nórskou vlajkou. Loď údajne odvysielala upozornenie, že má na palube ozbrojenú stráž.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet