Na hlavný obsah

UNB chýbajú zdravotné sestry, pomôcť chce aj rezort práce. Nájsť nových zamestnancov nebude ľahké

Nemocnici chýba aj iný personál.

UNB chýbajú zdravotné sestry, pomôcť chce aj rezort práce. Nájsť nových zamestnancov nebude ľahké
UNB trápi nedostatok personálu, najmä sestier. Foto: RTVS

Hľadať zdravotníkov a ďalší personál pre Univerzitnú nemocnicu Bratislava (UNB) chce aj ministerstvo práce. Snaží sa pomôcť riešiť problém s ich nedostatkom. Komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) upozorňuje, že nájsť dostatok pracovníčok a pracovníkov bude problém.

UNB potrebuje najmä zdravotné sestry. Nájsť ich nevie už niekoľko rokov, hoci robí nábor na vysokých školách, zúčastňuje sa veľtrhov práce a láka ich na peňažné a iné benefity.

„Posledné dva roky ponúkame aj novým sestrám, ktoré s nami podpíšu zmluvu a zamestnajú sa v niektorej z našich nemocníc, aj náborový príspevok štyritisíc eur. Napriek všetkým týmto aktivitám a krokom máme stále nedostatok tohto personálu,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Eva Kliská.

Personálnym problémom v UNB sa v reportáži v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Veronika Čokinová:

Málo má aj kuchárov, maliarov a elektrikárov. Platmi, ktoré nemocnica ponúka, nevie konkurovať väčším súkromným spoločnostiam. S hľadaním kvalifikovaných ľudí jej pomôže rezort práce. V decembri urobí prvé výberové konanie pre uchádzačov o zamestnanie z blízkeho regiónu.

„My si každého takého človeka zavoláme a budeme prehodnocovať, či v je evidencii nezamestnaných z objektívnych dôvodov, alebo naozaj môže nastúpiť do práce a podľa toho sa k nemu budeme aj správať,“ povedal minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Študentkám chýba motivácia nastúpiť

Úrady práce evidovali ku koncu októbra zhruba 120 uchádzačov, ktorí tesne pred zaradením do evidencie pracovali ako kuchári, 11 maliarov, vyše 100 elektrikárov a 50 zdravotných sestier.

„Voľné sestry na trhu neexistujú. Tu existuje jedine fluktuácia pracovných síl, kedy si doslova jednotlivé nemocnice v súčasnej dobe dokážu ukradnúť sestru, ak jej dajú lepšie pracovné podmienky, benefity,“ povedal riaditeľ SKSaPA Lukáš Kober.

Univerzitná nemocnica Bratislava.
Univerzitná nemocnica Bratislava.Foto: RTVS

Zuzana Špačková je teraz sestrou na urológii. O pacientov sa stará už 37 rokov. Hovorí, že to nie je len o mzde, ale aj prostredí, v akom sestry pracujú.

„Keď chodia sem žiačky na zdravotných asistentov, to sú tie, ktoré končia maturitou, sa ich pýtame, kam pôjdu, aké oddelenie ich láka. Veľa žiačok nám hovorí, že ani nenastúpia do zdravotníctva. Je to veľká škoda, pretože chodia štyri roky do školy, chodia na prax, sa im tu venujeme a ony nenastúpia,“ skonštatovala Špačková.

Zdravotné sestry chýbajú nielen na urologickom oddelení, ale v celej nemocnici. Na celom Slovensku ich chýba viac ako 16-tisíc. Najviac sestier odchádza do Česka a Rakúska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny