Na hlavný obsah

V Prešove ostane v platnosti zákaz kasín aj herní. Primátorovi však chýbajú peniaze

Hazard v meste zakázali pred vyše dvoma rokmi.

V Prešove ostane v platnosti zákaz kasín aj herní. Primátorovi však chýbajú peniaze
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Prešove ostane v platnosti zákaz hazardu. Radnica chcela pravidlá zmierniť a povoliť kasína, nie herne, no napokon ustúpila. Najprv spísali petíciu nespokojní obyvatelia, neskôr zámer neschválila ani mestská rada. Podľa primátora však hazard nezmizne, len sa presunie do okolitých obcí.

Prvou samosprávou, ktorá zakázala hazard, bol Sabinov. Ani po dvanástich rokoch, keď prišli o peniaze od prevádzkovateľov herní, to neľutujú

„Peniaze chýbali, pretože mesto mohlo opraviť infraštruktúru, modernizovať škôlky v tej dobe, ale dobehli sme to cez europrojekty neskôr,“ uviedol primátor mesta Sabinov Michal Repaský.

V Prešove hazard zakázali pred vyše dvoma rokmi. Keď teraz chceli miernejšie pravidlá, čelili nesúhlasu a petícii. Podľa primátora sa však vo výsledku problém nevyrieši, iba mesto príde o peniaze. Iniciátor petície nesúhlasí.

„Výpadky v rozpočte sú extrémne. Celý tento priemysel sa len vysunie na perifériu mesta a niektoré obce v okolí Prešova budú pre nich veľmi zaujímavé. Hlavne tam, kde je dosah verejnej dopravy,“ skonštatoval primátor mesta Prešov František Oľha.

Pokračovaniu zákazu hazardu v Prešove sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Robert Latta:

„Skúsenosti hovoria, že v okolí týchto veľkých miest, ktoré zakázali hazard, sa hazard presunie iba vo veľmi malom rozsahu,“ upresnil iniciátor petície Anton Chromík. V okolitých obciach nám záujem prevádzkovateľov kasín potvrdili.

„Sme mali dvakrát rozpravu na obecnom zastupiteľstve, je vôľa povoliť kasína, ale v časti výpadovky na Košice,“ informoval starosta obce Haniska Ladislav Šimkovič.

„V tejto chvíli si to aj vieme predstaviť. Aj vzhľadom na to, ako je napätý rozpočet a výpadok podielových daní,“ povedal primátor mesta Veľký Šariš Viliam Kall.

Kamenné prevádzky nie sú najväčším problémom

V prešovskej organizácii Trojlístok, v ktorej sa venujú závislým, upozorňujú, že v súčasnosti už kamenné prevádzky nie sú najväčším problémom. Pozornosť by sa mala venovať skôr online hraniu.

„Riešením nie je zakazovať. Ľudia v meste by mali mať možnosť dostať sa k účinnej prevencii. V súčasnosti evidujeme viac ako 800 aktívnych klientov a klientok, z toho je jedna osoba, ktorá má závislosť od hrania v kamenných prevádzkach. Nikto z ostatných, všetci sú v online priestore,“ informovala riaditeľka organizácie Trojlístok Denisa Šoltésová.

Bude teda na samosprávach, či prevádzky povolia. Aktivisti upozorňujú, že petíciu budú iniciovať aj v obciach. Dodávajú, že podľa ich zistení v kamenných prevádzkach tento rok ľudia prehrali viac než na internete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny