Na hlavný obsah

V ruskej armáde vznikajú pluky invalidov, do boja posielajú aj zranených

Rovnako ako v časoch druhej svetovej vojny vznikajú akési pluky "invalidov".

V ruskej armáde vznikajú pluky invalidov, do boja posielajú aj zranených
Ilustračná snímka - ruskí vojaci. Foto: TASR/AP

Ruská armáda posiela zranených vojakov z radov mobilizovaných mužov bez potrebného liečenia do útočných oddielov, uviedol investigatívny portál Važnyje istorii, ktorý sa odvoláva na svedectvo manželiek zranených vojakov.

Podľa neho tak rovnako ako v časoch druhej svetovej vojny vznikajú akési pluky „invalidov“, ktorým sa tiež hovorí pluky rekonvalescentov. Na prax posielania nedoliečených zranených späť do boja upozornil tento týždeň tiež ruský nezávislý portál The Moscow Times.

49-ročný muž, ktorého portál nazýva Michail s poznámkou, že zmenil všetky mená ľudí uvedených v texte, utrpel na Ukrajine zranenia v apríli tohto roka.

Črepiny granátu mu prerazili koleno a poranená noha sa mu odvtedy neuzdravila. Liečbu mu podľa jeho manželky Iriny neposkytli.

Lekár vojenskej komisie mu namiesto toho do preukazu zapísal spôsobilosť „B“ a poznámku, že sa zranený s obmedzeniami môže zúčastňovať na bojoch. Potom sa Michail ocitol v 371. pluku Kantymovskej divízie, v takzvanom pluku rekonvalescentov.

Kvôli zraneniu sa Michail pohybuje s pomocou palice. Teraz ale čaká na zaradenie do útočnej brigády.

„V pluku plačú od smiechu, aký útok s palicou a barlami? „uviedla Irina. Konkrétny dátum poslania na front pritom vojakom v pluku neoznamujú, ale vedenie každý deň chodí po kasárňach a vyvoláva mená dotknutých.

Prišiel o všetky zuby

Michail na fronte prišiel tiež o všetky zuby, no bolo mu povedané, že môže jesť konzervované mäso, ktoré je mäkké, opísala jeho manželka. Podľa Iriny sú v pluku v podobnej situácii ako Michail stovky ďalších mužov so zraneniami.

V podobnej situácii je tiež 44-ročný Oleg, manžel Alexandry. Rovnako ako Michail si vzhľadom na svoj vek nemyslel, že skončí vo vojne na Ukrajine.

Okrem toho mal od začiatku spôsobilosť „B“ a žalúdočné vredy, opísala Alexandra. Nakoniec sa ocitol v rovnakom pluku ako Michail a čaká, že ho v najbližších dňoch vyšlú do útoku.

Alexandra tvrdí, že spolu s jej manželom sú v pluku muži, ktorí podstúpili rôzne zákroky, ako sú náhrady kĺbov. Jedného z vojakov vraj poslali späť na front s tromi chýbajúcimi prstami na ruke s tým, že má strieľať tou druhou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet