Na hlavný obsah

Významná investícia pre Slovensko: Nový priemyselný park prinesie nové pracovné miesta

Vláda mu dala štatút významnej investície.

Významná investícia pre Slovensko: Nový priemyselný park prinesie nové pracovné miesta
Na Slovensku pribudne ďalší priemyselný park. Foto: RTVS

Nový priemyselný park vyrastie v Hornej Strede pri Novom Meste nad Váhom. Vláda mu dala štatút významnej investície. Postavia ho na ploche takmer 75 hektárov. V regióne vítajú nové pracovné príležitosti. V parku už pôsobí automobilka Porsche, ktorá avizovala zámer rozšíriť výrobu aj o batérie.

Pole pri Hornej Strede má rýchle napojenie na diaľnicu, na dohľad je piešťanské letisko. V tejto lokalite vyrastie nový priemyselný park.

„Je aktuálne v úvodnej fáze, to znamená, že štátna spoločnosť MH Invest, v správe ministerstva hospodárstva, bude pristupovať k výkupu pozemkov,“ priblížila hovorkyňa Ministerstva hospodárstva SR Mária Pavlusík. Následne príde na rad prieskumná činnosť a príprava technickej dopravnej infraštruktúry.

Reportáž o novom priemyselnom parku spracovali pre Správy RTVS redaktorky Katarína Wildová, Ivana Ratkovská a Dominika Suchá:

Starostka obce Horná Streda sa v čase prípravy tejto reportáže nemohla s nami osobne stretnúť. Na otázky ohľadom výstavby priemyselného parku odpovedala písomne. Pre obec očakáva benefity.

„Predpokladáme zlepšenie infraštruktúry a taktiež nové pracovné pozície aj pre našich občanov,“ uvádza sa v písomnom stanovisku starostky Simony Bičanovej. Dodala, že už fungovanie závodu Porsche prinieslo vyšší príjem do rozpočtu obce za daň z nehnuteľností.

Výstavbu priemyselného parku už odobrila vláda, schválila osvedčenie o projektovom zámere.

Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) povedala viac aj o možnom investorovi. „Dokonca budeme rokovať budúci týždeň o podpísaní zmluvy o budúcej zmluve s Porsche, kde sa SR zaviazala investovať 28 miliónov eur na výkup pozemkov, vybudovanie energetickej a cestnej infraštruktúry,“ vysvetlila ministerka.

Priemysel namiesto prírody

V regióne sme sa však stretli aj s negatívnym názorom na zastavanie plochy pri jazere. „Na Hornú Stredu sa chodím celoročne kúpať no a teraz, keď tam ten priemyselný park vyrastie, to je niečo strašné. Tam kde malo byť niečo pre prírodu, tak je zastavané všetko,“ kritizuje Jozef, ktorý žije v regióne.

Pridanou hodnotou má byť podľa ministerky hospodárstva zvýšenie zamestnanosti. „My sa tomu veľmi tešíme, vznikne niekoľko stoviek pracovných miest. Prispeje to k zvýšeniu zamestnanosti v Trenčianskom kraji,“ uviedla ministerka.

Podľa Ústredia práce sociálnych vecí a rodiny je aktuálna miera nezamestnanosti v okresoch Piešťany a Nové Mesto nad Váhom pod úrovňou troch percent. Zamestnávatelia najviac hľadajú operatérov a montérov strojov, tých v oboch okresoch chýba viac ako tisíc. Dopyt je aj po technikoch a odborných pracovníkoch.

„Na východe máme momentálne Volvo, v rámci stredného Slovenska, pri Rimavskej sobote, máme ďalšieho významného investora. Tam plánujeme vytvoriť ďalších 500 miest. Sú aj ďalšie projektové zámery, o nich budem hovoriť, až keď bude podpísané memorandum či zmluva o budúcej zmluve, aby sme to nezakríkli,“ zhrnula Saková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika