Na hlavný obsah

Štát chce tlačiť na znižovanie cien potravín. Začne zbierať dáta o ich cenotvorbe

Chce mať väčší prehľad o maržiach.

Štát chce tlačiť na znižovanie cien potravín. Začne zbierať dáta o ich cenotvorbe
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vláda začne zbierať prvé dáta o cenotvorbe potravín. Chce tak mať väčší prehľad o maržiach, z ktorých si reťazce tvoria zisk. Takto chce štát tlačiť na znižovanie cien. Ministerstvo pôdohospodárstva chce podľa dát od reťazcov ovplyvňovať ceny potravín na Slovensku. Na to bude potrebovať zmenu legislatívy, ale aj nových zamestnancov.

„Začína sa normálna práca štátu, ministerstiev ku vzťahu k vysokým cenám potravín. Za ministerstvo pôdohospodárstva budeme musieť aj personálne posilniť, keďže ako rezort sme dostali úlohu kontrolovať jednotlivé marže, nákupné ceny a predajné ceny,“ povedal minister hospodárstva Richard Takáč (Smer-SD).

Kontrole marží v obchodoch sa v reportáži v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor RTVS Erik Adamson:

Ceny a cenotvorbu v teréne skontroluje Slovenská obchodná inšpekcia (SOI). Pri zavádzaní eura na Slovensku to úradníci inšpekcie robili dva roky.

„Získali sme obrovské skúsenosti. Vtedy sme robili cenové vývoje. Bola povinnosť viest cenovú evidenciu. SOI mala kompletné právomoci a bola cenovým orgánom,“ uviedla riaditeľka inšpekcie Nadežda Machútová.

Evidencia sa však bude zbierať len od firiem, ktoré splnia zákonom stanovené podmienky. „Ministerstvo pôdohospodárstva bude získavať cenové informácie súvisiace s cenovou evidenciou vybraných druhov potravín. Získané údaje a podklady budeme následne analyzovať v spolupráci s ministerstvom financií a SOI a navrhneme účinné opatrenia,“ informoval rezort.

Analytici varujú pred „maďarskou cestou“

Analytici nesúhlasia s vládnym návrhom stropovať ceny potravín a predvídajú takzvanú maďarskú cestu. Južným susedom napriek stropovaniu potraviny zdraželi.

„Pokiaľ nebudeme stropovať marže pre absolútne všetky potraviny, ale iba pre niektoré vybrané, reťazce, výrobcovia si to vedia upraviť tak, že tie, ktoré nebudú zastropované, môžu nenápadne zvyšovať svoju maržu,“ vysvetlil ekonóm Martin Hudcovský.

„Štát ide rozdávať, ale štát musí na to odniekiaľ zobrať. Možno je načase zamyslieť sa, či to radšej nenechať celé na úrovni prirodzenej konkurencie, ktorá by zabezpečila najlepšie ceny,“ dodal Hudcovský.

Prvé informácie o tvorbe cien bude mať v rukách vláda už v januári 2024. Aké presné kroky zvolia, aby boli potraviny lacnejšie, ešte nešpecifikovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika