Na hlavný obsah

Bohatší by kupovali lacnejšie potraviny a chudobní drahšie. Obchodné reťazce varujú pred obmedzením ich marží

Riaditeľ SAMO zároveň vyhlásil, že by išlo o protiprávny krok.

Bohatší by kupovali lacnejšie potraviny a chudobní drahšie. Obchodné reťazce varujú pred obmedzením ich marží
Ilustračná snímka potravín v nákupnom vozíku. Foto: RTVS

Prípadné obmedzenie marží obchodných reťazcov považuje riaditeľ Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) Martin Krajčovič za protiprávne. V prípade, že by sa k nemu vláda rozhodla pristúpiť, predajcovia by ho napadli aj na Európskej komisii, povedal v rozhovore v relácii Aktuálne :24 na spravodajskom okruhu RTVS :24.

Krajčovič zároveň dodal, že spomínané opatrenie by ani neprinieslo želaný efekt. Výsledkom by podľa neho bolo, že lacnejšie potraviny by nakupovali bohatší ľudia a tí chudobnejší naopak drahšie.

 „Takáto regulácia marže by priniesla to, že by zlacneli luxusné produkty a zdražili by základné potraviny, najmä tie, ktoré sa predávajú v predajných akciách. To by pocítili veľmi negatívne najmä chudobní ľudia alebo seniori,“ uviedol v rozhovore v relácii Aktuálne :24 riaditeľ SAMO.

Opiera sa pri tom aj o analýzu ministerstva financií, ktorá podľa neho ukázala, že obchodníci majú v celom procese najnižší zisk, nižší ako potravinári či poľnohospodári.

„Zamerať sa z tohto pohľadu na obchodné siete by bol iba populistický krok, ktorý nič neprinesie,“ vyhlásil.

Reťazce sa budú brániť

Ak by k obmedzeniu marže predsa len prišlo, reťazce sú podľa Krajčoviča pripravené brániť sa a reguláciu napadnúť na úrovni Európskej komisie. Takáto regulácia je totiž podľa neho v rozpore s právom i Ústavou SR.

„Dokonca o tom hovorí aj rozhodnutie Európskeho súdneho dvora. Ak by vláda takýto krok spravila, tak by sme boli prvou európskou krajinou, ktorá by išla proti rozhodnutiu Európskeho súdneho dvora,“ uzavrel.

Štát bude podrobne sledovať ceny vybraných druhov potravín v maloobchode, ale aj zisky a straty predajcov na pravidelnej báze. Prvé dáta chce mať štát koncom januára 2024.

A aj keď sa podľa rezortu financií tempo rastu cien potravín na Slovensku stabilizovalo, členovia vlády nevylučujú ďalšie kroky, ako zníženie DPH na potraviny z 10 na 5 percent či obmedzenie marží obchodných reťazcov. S reguláciou cien v obchodoch sa však nepočíta, lebo situácia si to nevyžaduje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika