Na hlavný obsah

Odborári aj zamestnávatelia volajú po zrušení rodičovského dôchodku 

Vláda predstavila návrh rozpočtu sociálnym partnerom.

Odborári aj zamestnávatelia volajú po zrušení rodičovského dôchodku 
Snímka z mimoriadneho plenárneho zasadnutia Hospodárskej a sociálnej rady SR. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Takmer osem miliárd eur bude vláde chýbať na pokrytie všetkých plánovaných výdavkov v budúcom roku. Vyplýva to z návrhu rozpočtu, ktoré ministerstvo financií predstavilo sociálnym partnerom.

Podľa návrhu sa deficit z tohtoročných 6,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) zníži na približne 6 percent. Napriek konsolidácii bude naďalej rásť zadlženie štátu. V budúcom roku dlh prevýši 58 percent ročného výkonu ekonomiky. O dva roky dosiahne viac ako 60 percent HDP.

V ďalších rokoch bude musieť vláda úsilie o ozdravenie verejných financií ešte zvýšiť, avizuje minister financií. Cieľom je do konca volebného obdobia dosiahnuť stav, kedy sa dlh prestane zvyšovať.

„Minimálne jednopercentná konsolidácia nás bude čakať, potom pri ďalšej konsolidácii o jedno percento by začal ten dlh voči HDP klesať. To je ten plán ktorý máme a kam by sme to chceli na konci volebného obdobia dotiahnuť,“ povedal minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

Odborárom sa nepozdáva spôsob prerozdeľovania výdavkov

Pribudnúť by mohla daň zo sladených nápojov, či vyššie sadzby daní z príjmu pre ľudí s vyššími zárobkami.

„Na prípravu novej dane je treba aspoň jeden rok. Musia sa pripraviť podnikatelia, systémy finančnej správy a podobne. Samozrejme máme rozpracované viaceré veci, ktoré budeme prijímať,“ dodal Kamenický.

Štátnemu rozpočtu sa v Správach RTVS venoval redaktor RTVS Vladimír Amrich:

Odborári ocenili, že vláda chce deficity znižovať postupne. Výhradu majú k spôsobu akým pristupuje k prerozdeľovaniu výdavkov.

„Väčšinu výdavkov vnímame ako výdavky na podporu dôchodcov, to nikto nespochybňuje. Na druhej strane však opomíname iné sociálne skupiny, ktoré sú častokrát viac sociálne ohrozené ako sú rodiny s mnohými deťmi alebo jednorodičovské domácnosti, samoživitelia s deťmi a podobne,“ uviedla prezidentka Konfederácie odborových zväzov SR Monika Uhlerová.

Odborárom sa nepozdáva ani avizované zmrazenie platov vo verejnom sektore a chcú kolektívne vyjednávať o valorizácii. Zamestnávateľské združenia by radšej videli úspory na strane štátu, ako vyššie dane.

„Zamerať sa len na zvyšovanie príjmov cez rôzne dodatočné dane a odvody môže významným spôsobom ovplyvniť a znížiť konkurencieschopnosť slovenských podnikov,“ povedal 1. viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Mário Lelovský.

„Zároveň nás znepokojuje v celom rozpočte aj to, že o zhruba 12-tisíc stúpa počet zamestnancov v štátnej a verejnej správe,“ uviedol viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Rastislav Machunka.

Volajú po zrušení rodičovského dôchodku

Tak odborári ako aj zamestnávatelia volajú po zrušení rodičovského dôchodku. Na to by bolo potrebné zmeniť ústavný zákon.

„Novela ústavy a plus príslušný zákon, ktorý je už pripravený na ministerstve, by celú situáciu vyriešil tak, že by neboli diskriminovaní ani rodičia, ktorí deti vychovali, ani tí, ktorí bohužiaľ deti nemajú,“ povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš (Hlas-SD).

Zmeny by museli podporiť aj poslanci z opozície. Výhrady mala aj koaličná SNS.

Napriek tomu, že sociálni partneri mali k zákonu roka aj výhrady, jeho schválenie pred koncom roka považujú ze lepšiu možnosť ako vstup do rozpočtového provizória.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko