Na hlavný obsah

Demonštranti blokujú prístup na obľúbené miesto turistov, nepáči sa im nový systém predaja vstupeniek

Miestni obyvatelia sa boja o svoje živobytie.

Demonštranti blokujú prístup na obľúbené miesto turistov, nepáči sa im nový systém predaja vstupeniek
Demonštranti blokujú prístup k Machu Picchu. Foto: Profimedia

Demonštranti v Peru od soboty (27. 1.) blokujú prístup k Machu Picchu. Protestujú proti novému systému predaja vstupeniek. Miestni obyvatelia sa boja o svoje živobytie. Vláda argumentuje reguláciou turizmu a ochranou tohto starovekého mesta Inkov.

Machu Picchu je bez turistov. Demonštranti už niekoľko dní blokujú železnicu, ktorá vedie k tejto peruánskej pamiatke. Do protestov sa zapojili odbory, cestovné kancelárie a miestni obyvatelia.

Kritizujú rozhodnutie ministerstva kultúry zriadiť novú platformu na predaj vstupeniek, ktorá má využívať online predaj cez súkromného sprostredkovateľa.

„Okresný magistrát Machu Picchu takýto postup nepodporuje. Domnievame sa, že treba zaviesť verejné a moderné mechanizmy na zlepšenie predaja vstupeniek,“ vysvetlil starosta Machu Picchu Elvis La Torre.

Súkromník by tak podľa kritikov výrazne ochudobňoval miestnych podnikateľov. „Veríme, že virtuálny predaj vstupeniek cez súkromného sprostredkovateľa je krokom k privatizácii nielen Machu Picchu, ale aj ďalších hlavných archeologických lokalít v Peru,“ priblížil demonštrant Emerson Quiroz.

Demonštráciám v Peru sa v reportáži v spravodajskom bloku Aktuálne :24 venoval redaktor RTVS Kamil Kolenič:

Regulácia turistov

Ďalšou ranou pre miestnych je plánovaná regulácia počtu turistov. „Požadujeme zrušenie zmluvy spoločnosťou Joinnus a ministerstvom kultúry. Poškodzuje obyvateľov Machu Picchu, turistický sektor, región Cusco aj celé Peru,“ dodal bývalý starosta okresu Machu Picchu Edwin Baca.

Ministerstvo kultúry hovorí o cielenej regulácii turizmu a potrebe ochrany strateného mesta Inkov. „My v žiadnom prípade nechceme túto pamiatku privatizovať. Chceme ju chrániť. Chceme mať prehľad o tom, kto ju navštevuje a chceme, aby sa dodržiavali kapacitné limity, ku ktorým sme sa zaviazali UNESCU,“ povedala ministerka kultúry Peru Leslie Urteagová.

Machu Picchu navštívi za rok zhruba 1,5 milióna turistov. Od tohto mesiaca úrady znížili denný limit na 4,5 tisíca. V septembri Peru dočasne uzavrelo tri časti pamiatky pre jej zhoršený stav, čo pripisujú práve príliš vysokému počtu návštevníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet