Na hlavný obsah

Vražda poľského podnikateľa sa vracia pred súd. V odsudzujúcom verdikte pre Jána Kána našli pochybenia

Za spoluúčasť na vražde a únose si mal odsedieť desať rokov.

Vražda poľského podnikateľa sa vracia pred súd. V odsudzujúcom verdikte pre Jána Kána našli pochybenia
Na snímke obvinený Ján Kán. Foto: Dušan Hein

Prípad vraždy poľského podnikateľa Grzegorza Szymaneka z 90. rokov smeruje opäť pred súd. Krajský súd v Banskej Bystrici zrušil rozsudok bývalej pravej ruke mafiánskeho bossa Mikuláša Černáka. Ján Kán si mal za spoluúčasť na vražde a únose odsedieť desať rokov. Krajský súd našiel vo verdikte pochybenia.

Prvý verdikt v prípade vraždy Szymaneka padol v roku 2019. „Mikuláš Černák a Ján Kán sú vinní. Obvinený Ján Kán spoločným konaním s obvineným Mikulášom Černákom usmrtili ako rukojemníka zadržiavaného Grzegorza Szymaneka,“ odznelo v Správach RTVS v novembri 2019.

O prípade Jána Kána zisťoval viac v relácii Správy RTVS z regiónov redaktor Andrej Bálint:

Keďže Černák si už odpykáva doživotie, ďalší trest nedostal. Jánovi Kánovi súd vymeral desať rokov nepodmienečne. Rozsudok nebol právoplatný a obhajcovia Jána Kána sa proti nemu odvolali. Vo veci tak rozhodoval krajský súd.

Krajský súd celý prípad po takmer dvoch rokoch vracia späť na okresný súd. Vo verdikte našiel viaceré pochybenia a nezrovnalosti. „Prvostupňový súd sa opätovne nevysporiadal s relevantnými skutočnosťami podstatnými pre svoje rozhodnutie a vo veci predčasne rozhodol,“ uviedol v stanovisku Okresný súd v Banskej Bystrici.

Podľa obžaloby Grzegorza Szymaneka zastrelil so slovami „stretneme sa v pekle“ Mikuláš Černák a ranu istoty do hrudníka mal zasadiť Ján Kán. Mikuláš Černák sa k vražde priznal, Ján Kán svoj podiel viny popiera.

Prípad sprevádza mnoho otáznikov

Súd prvého stupňa sa nelogicky vyrovnal s dôkaznou situáciou, ktorú tendenčne vyhodnocoval v neprospech obžalovaného Jána Kána. „Môj záujem o toto konanie skončil právoplatnosťou rozsudku vo vzťahu k mojej osobe. A osoba Jána Kána a jeho ďalší osud v tejto trestnej veci mňa dnes už vôbec nezaujíma,“ povedal v stanovisku Černák.

Podľa investigatívneho novinára Ivana Mega, ktorý sa slovenskej mafii venuje dlhodobo, sprevádza prípad viacero otáznikov.

„Keď Černák opisuje, ako sa skutok stal a uveril mu prvostupňový súd, resp. dokázali ho odsúdiť právoplatným verdiktom, prečo teda veria Černákovi v tom, ako on spáchal skutok, ale neveria ako skutok opisuje „en bloc“ aj voči Jánovi Kánovi. Takže buď Černákovi veríme, ako sa spáchal skutok, alebo sa neverí,“ vyjadril Mego.

Celý prípad, ktorým sa súdy zaoberajú od roku 2016, sa tak začne odznova. „Opäť sa to natiahne rádovo o niekoľko mesiacov, ak nie rokov,“ dodal Mego.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko