Na hlavný obsah

Medzi deťmi po celom svete sa šíri suchý zápal pľúc. Objavil sa už aj na Slovensku

Slovenskí lekári opísali priebeh choroby.

Medzi deťmi po celom svete sa šíri suchý zápal pľúc. Objavil sa už aj na Slovensku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vo svete sa medzi deťmi šíri infekcia, ktorá spôsobuje tzv. suchý zápal pľúc. V Česku hospitalizovali už 20 detí. Na Slovensku dosiaľ laboratórne potvrdili iba jeden prípad. Lekári preto upokojujú, že nie je dôvod na paniku.

Nástup ochorenia prichádza postupne a prejavuje sa nenápadne. Prvotným príznakom môže byť bolesť na hrudníku, kašeľ či únava. Pacienti s týmto ochorením nezvyknú mať vysokú horúčku, čo je hlavným príznakom iných zápalov pľúc.

„Nástup je veľmi pomalý, trvá sedem až desať dní. Kašeľ je väčšinou suchý , dráždivý a niekedy aj v noci taký intenzívny, záchvatový. Zatiaľ našťastie u takto malých detí sme takéto zápaly pľúc u nás nemali,“ uviedol všeobecný lekár pre deti v Bratislave Martin Matejka.

Viac o suchom zápale pľúc zisťovala v relácii Správy RTVS redaktorka Barbora Škulová:

Dôležitým faktorom je jeho diagnostika. Na takýto zápal pľúc zaberá len špecifický typ antibiotík. „Lekári sú oboznámení s tým, ako napríklad viesť už začiatočnú antibiotickú liečbu, keď majú podozrenie na takýto zápal, aby liečba zabrala. Zodpovedá to v zásade bežnej ročnej dobe, studenšiemu počasiu,“ ozrejmil pneumológ Štefan Laššán.

„My to vieme vyšetriť po prvé výtermi, vieme spraviť z krvi protilátky na mykoplazmu. V špeciálnych situáciách na pľúcnych oddeleniach sa vie vykultivovať mykoplazma z vykašľaného sekrétu,“ priblížil Matejka.

Nárast prípadov zaznamenali vo viacerých krajinách

Suchý zápal pľúc do Európy prenikol ešte v novembri z Číny. Nárast prípadov zaznamenali napríklad aj vo Francúzsku, v Holandsku či v susednom Česku.

„Komplikácie nastávajú vo veľmi malom percente prípadov. Keď máme respiračnú sezónu, tak vieme, že úplná väčšina pacientov v detskom veku bude liečená ambulantne,“ uviedol pre českú televíziu infektológ Milan Trojánek.

Iba pri malom percente sa objaví napríklad zápal pľúc alebo komplikovaný zápal pľúc, pre ktorý by muselo dieťa skončiť v nemocnici,“ dodal. „Boli to infekcie, ktoré nemali tendenciu ohroziť väčšinu detí na živote. Iste, že keby sa neliečili, tak by mohli viesť k nejakej vážnejšej poruche zdravia, ale to sme celkom nezaznamenali,“ uviedol Laššán.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva uviedol, že od začiatku chrípkovej sezóny u nás zatiaľ laboratórne potvrdili iba jeden prípad takéhoto zápalu pľúc. Prevencia však zostáva rovnaká ako u iných respiračných ochorení. Teda umývanie rúk, dodržiavanie odstupu či nosenie rúšok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko