Na hlavný obsah

Michelko o rozdelení RTVS: Dohodnutí sme zatiaľ len na tom, že treba urobiť zmeny (rozhovor)

Michelko pripustil aj iné riešenia, než len rozdelenie RTVS.

Michelko o rozdelení RTVS: Dohodnutí sme zatiaľ len na tom, že treba urobiť zmeny (rozhovor)
Na snímke Roman Michelko. Foto: SITA/Jakub Julény

Koalícia zatiaľ nemá jasno v spôsobe, akým chce dosiahnuť rozdelenie verejnoprávnej RTVS. V rozhlasovej relácii Otvorene s Annou Vargovou to priznal predseda výboru pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS).

„Je dohodnutá ideová záležitosť, že treba urobiť nejaké zmeny. Nie je ale dohodnuté, či to bude novela zákona o RTVS, o Rade RTVS alebo už priamo o rozdelení inštitúcie,“ priblížil.

Dodal, že do prvého čítania zrejme pôjde zákon, ktorý sa bude týkať verejnoprávneho média. Predseda SNS Andrej Danko by ho chcel stihnúť predložiť ešte vo februári.

Rozdelenie RTVS podľa Michelka sprevádza množstvo problémov, ktoré si vo vláde „veľmi dobre uvedomujú“. Avizoval, že zákon by nešiel v skrátenom legislatívnom konaní. „Ak by išlo o rozdelenie, čo je veľmi komplikovaný proces, tak hlboko predpokladám, že by to išlo v štandardnom legislatívnom procese,“ uviedol.

Menšie zásahy do fungovania RTVS by sa podľa Michelka robili jednoduchšie. Za menší zásah považuje napríklad zmenu kompetencií Rady RTVS. „Jej kompetencie treba zvýšiť, lebo dnes sú veľmi malé,“ vysvetlil. Zároveň by jej členov mali tvoriť „hodnotovo orientovaní odborníci“, ktorí nesmú mať väzby na konkrétnu politickú stranu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko